Har inga armar – nekas p-tillstånd

Publicerad 2015-05-24

Thomas, 57: Myndigheterna har bestämt sig för att knäcka mig

Thomas Johansson, 57, nekades p-tillstånd, fastän han saknar båda sina armar.

Efter tre avslag ger han upp – och säger upp sig från sitt jobb.

– Myndigheterna har bestämt sig för att knäcka mig och nu skiter jag i det här, säger han.

Det blytunga beskedet kom med posten i torsdags. Transportstyrelsen avslår hans överklagan om att få tillbaka sitt p-tillstånd för rörelsehindrade.

– De upprepar mantrat att jag kan gå. De har negligerat alla argument och läkarintyg som jag plockat fram, säger han.

Thomas Johansson klarar av att köra sin specialbyggda bil. Men en handläggare på Örebro kommun beslöt tidigare i år att han inte längre fick ställa bilen på handikapplats.

P-tillståndet han har haft i tio år drogs plötsligt in.

"Jag ger upp nu"

Nu säger Thomas Johansson att han inte parkera, främst på grund av att det inte går att betala i parkeringsautomat med hans armprotes.

– Jag ger upp nu. Jag kan inte ens åka ner till protesverkstaden och lämna en protes på service, det finns bara handikapparkering utanför.

Vad säger kommunen?

– Handläggaren ringde och tyckte det var tråkigt. Hon undrade om jag inte kan betala med sms, men jag kan inte ens använda en modern telefon med min protes.

Kan inte sköta jobbet

Med sorg i rösten säger Thomas Johansson att han kämpat sig tillbaka in i samhället sedan olyckan 1989. Han har i flera år jobbat för människor i utanförskap. Dagligen besökt Beroendecentrum i Örebro, avgiftskliniker och sociala inrättningar.

Men det funkar inte utan bilen.

– Jag har mått bra och känt mig stolt. Jag har jobbat och deltagit i samhället och gjort en insats för hemlösa och människor med missbruk. Men nu kan jag inte sköta mitt jobb som jag vill.

"Trodde inte det var sant"

Tommy Strandberg var verksamhetschef på Beroendecentrum i Örebro fram till årsskiftet, då han gick i pension. Han var Thomas Johanssons chef i många år.

– Han har varit en jättetillgång och ett föredöme genom åren. Han är en motivatör för missbrukare på vårdavdelningen och har varit väldigt engagerad i besöksverksamheten i Beroendecentrum och i vårt brukarråd. Det är en jätteförlust, säger han.

Han tycker att kommunens beslut är helt obegripligt.

– Jag trodde inte det var sant. Han har ju inga armar och bär grejer i munnen när han går. Jag förstår om han inte fortsätter jobba och hoppas verkligen att kommunen tar sitt förnuft till fånga.

Aftonbladet har sökt Magnus Eriksson, enhetschef för park och gata på Örebro kommun.

"Man ska kunna gå"

Thomas Johansson säger att beslutet har förstört hans liv. Transportstyrelsens presschef Henrik Olars svarar att det inte är något man tar hänsyn till i bedömningen.

– Jag kan inte kommentera hans fall på grund av sekretess, men ett grundläggande krav för att få parkeringstillstånd är att man inte ska kunna ta sig fram till fots, med eller utan hjälpmedel. Vilken bedömning kommunen gjort kan jag inte svara på, men det är ju den linjen de har gått på. Men vi har förstås tittat på de läkarintyg som kommit in, säger Henrik Olars.

Men i hans läkarintyg står det ju att han behöver p-tillstånd.

– Det kan jag inte uttala mig om på grund av sekretess.

Det Henrik Olars säger om de grundläggande kraven stämmer inte helt. I Trafikförordningen står att man ska ha "väsentliga svårigheter att förlytta sig på egen hand", inte till fots.

Följ ämnen i artikeln