21-årige Jack pekas ut efter Pentagonläckan

Publicerad 2023-04-13

De läckta Pentagondokumenten slog ner som en bomb.

Nu pekas Jack Teixeira, 21, ut som ansvarig, uppger New York Times.

Han har nu gripits av FBI, enligt tidningen.

Uppgifter om Vladimir Putins cellgiftsbehandlingar, utländska specialstyrkor i Ukraina och underrättelsetjänsten Mossads protestuppmaningar i Israel.

Pentagonläckan beskrivs som den värsta det här århundradet och USA:s president Joe Biden har uttryckt att han är ”bekymrad över det som hänt”.

Nu pekas Jack Teixeira ut som ansvarig, enligt dokument New York Times tagit del av.

21-åringen arbetar på underrättelseenheten vid Massachusetts Air National Guard, uppger New York Times.

Spreds via ett chattforum

Uppgifterna ska ha spritts via ett chattforum på nätet. I gruppen ingår personer som delar intresse för vapen, rasistiska memes och tv-spel.

Jack Teixeira, 21.

President Joe Biden hintade om man var på väg att gripa 21-åringen samtidigt som bepansrade fordon och ett dussintal poliser omringade hans mammas hus, skriver New York Times.

Vid 20-tiden bekräftade FBI att han gripits av polis, skriver New York Times

Tv-bilder som kablats ut av CNN visar hur den unge mannen iklädd röda shorts och en grå t-shirt förs ut ur bostaden i handbojor och sätts i en bil som sedan kör i väg.

”Som en galen film”

Enligt Washington Post heter gruppen ”Thug shaker” och består av ett 20-tal medlemmar. Jack Teixeira pekas ut som ledare och går under smeknamnet ”OG”.

– Han är vältränad. Han är stark. Han är beväpnad. Han är tränad. Nästan allt du kan förvänta dig av någon sorts galen film, säger en anonym medlem till Washington Post.

Tidningens källa är en pojke under 18 år vars mamma godkänt att han pratar med Washington Post.

”Är en smart person”

Teixeira ska ha delat hemligstämplade uppgifter med gruppen i flera månader. Enligt en medlem trodde han nog att hans insiderkunskap skulle kunna ”skydda dem från den oroliga världen”.

– Han är en smart person. Han visste vad han gjorde när han postade dessa dokument, naturligtvis. Det här var inte oavsiktliga läckor av något slag.