Tel Aviv efter attacken: ”Nu är det jämnt upp”

Publicerad 2024-04-14

TEL AVIV. Fruktan för början på ett tredje världskrig möter hopp om fred på Tel Avivs gator.

Nattens iranska attack lämnar ingen oberörd.

– Iranierna lyckades inte skada oss som de ville. Det enda det lyckades med var att skada ett barn. En ung, beduinsk flicka, en muslim, säger Rotem Avital, 40.

Följ ämnen
Iran
Israel

– Så nu är det jämnt upp, säger säljaren Rotem Avital när hon promenerar på en boulevard i Tel Aviv. Natten till i dag var den spöklikt tom i väntan på attacken. 

Hon hänvisar till att Irans attack var ett svar på vad som utan mycket tvekan var en israelisk attack mot flera, höga militärledare från Iran på besök i Damaskus i Syrien härom veckan.

Natten till i dag skickade Iran 330 drönare och robotar mot Israel

I skyn cirkulerade flygplan samtidigt som luftvärnsrobotar sköts upp. Utmaningen var enorm för Israel, men Tel Avivs avancerade luftvärnssystem, i folkmun kallat Järnkupolen, the Iron Dome, höll tätt.

Dessutom fick Israel ”viss hjälp” av länder som USA och Storbritannien med att skjuta ned 99 procent av de obemannade farkosterna innan de ens hann in på israeliskt luftrum.

Rotem Avital, 40.

 

Aimee Lindner, 23

”Inledningen på ett tredje världskrig”

Det hindrar inte att kriget har nått en ny nivå när Israel och Iran skjuter direkt på varandra, utan mellanhänder som Hizbollah i Libanon.

Det oroar ingenjören Amnon Medad, 63, i Tel Aviv:

– Det här är inledningen på ett tredje världskrig, säger han. Han menar att Israel redan ligger i frontlinjen för ett krig mot islamistisk terrorism som kommer att sprida sig även till Europa.

– Europa kommer att tvingas inse att de måste ställa sig bakom oss i det här kriget, säger han.

Barnsjuksköterskan Aimee Lindner, 23, tror inte att det kommer att gå så långt. Konflikten med Iran är någonting som Israel kan klara av på egen hand, menar hon:

– Vi står enade tillsammans och kommer att klara av det, säger hon. I det får sjuksköterskan medhåll av receptionisten Vanessa Barlev, 48:

– Jag tror inte, och jag hoppas, att det inte kommer att bli ett storkrig. Jag är inte vidare rädd, säger hon.

Amnon Medad, 63.

Uttrycker tvivel

Flera personer, oftast kvinnor, som Aftonbladet har talat med i Israel uttrycker tvivel över hela strategin med ”öga för öga, tand för tand” som präglar upptrappningen mellan Iran och Israel.

Överlevare från attacken den 7 oktober 2023, Aylet Cohen, 56, kallade det för ”Mellanöstern-mentalitet” i ett tidigare reportage.

– Vi bombar en Hizbollahledare i Damaskus och nu står vi alla på tå för att invänta vedergällningen. Våra ledare säger att vi var tvungna att gå i krig, att vi inte hade något val. Men man har alltid ett val, sade Aylet Cohen. Hon försöker i dag återvinna ett liv på gränsen till Gazaremsan.

Följ ämnen i artikeln