Uppgifter: Lisa, 9, skickas till barnhem om hon utvisas

Publicerad 2024-04-08

Nioåriga Lisa hamnar på barnhem om hon utvisas till Albanien, enligt mejl från svenska myndigheter som P4 Skaraborg har tagit del av.

– Det är uppgifter från Migrationsverket som inte stämmer överhuvudtaget, säger Lisas advokat Robert Nyström.

Mejlväxling mellan svensk polis och albanska myndigheter visar att Lisa, 9, kommer att placeras på institution i Albanien om hon utvisas, skriver P4 Skaraborg.

– Den visar väldigt tydligt att det är just mottagandet av sociala myndigheter i Albanien som är aktuellt och därmed blir det aktuellt att titta på hur hon kommer behandlas där, hur barnhem ser ut, säger Lisas advokat Robert Nyström till radion.

Albanien erbjuder ”ordnat mottagande”

I mejlen framgår att Lisas biologiska mamma inte anses kapabel att ta hand om henne samt att man inte hittar några andra lämpliga släktingar.

Albanien erbjuder i stället ett ”ordnat mottagande.”

”Hon kommer att tas emot av en anställd på det center där barnet ska placeras”, skriver Albaniens ambassad i slutet på november, enligt P4 Skaraborg.

Lisa bor för närvarande i familjehem i Sverige och hennes familjehemsföräldrar vill adoptera henne, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Men i mars beslutade Hovrätten att en adoption inte är för barnets bästa. Avslaget innebär nu troligen att Lisa utvisas ensam till Albanien, enligt ett tidigare beslut från Migrationsverket.

Rättschefen: Uppgifterna är onyanserade

Lisas mamma har redan utvisats till landet och har tidigare sagt till NLT och TV4 att hon önskar att hennes dotter får stanna hos familjehemsföräldrarna. Den biologiska pappan finns inte med i bilden.

Efter massiv kritik mot Migrationsverkets beslut har myndigheten sagt att man vill säkerställa att Lisa kan återförenas med sin biologiska mamma innan hon utvisas.

Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius har också tidigare sagt till TV4 att vissa uppgifter i medier, bland annat den om att flickan ska utvisas till ett barnhem, varit onyanserade.

Migrationsverket: ”Ärandet kan prövas på nytt”

Migrationsverket säger till Aftonbladet på måndagen att frågor om verkställigheten av utvisningen får besvaras av polisen.

– Vad gäller det enskilda ärendet så har det ju lämnats in en anmälan om verkställighetshinder till Migrationsverket och det innebär att vi nu har att pröva den anmälan. Under tiden vi gör det kommer vi inte svara på frågor om ärendet, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Han säger samtidigt att de är viktigt att understryka att ett barn aldrig utvisas om det inte finns ett ”ordnat mottagande.”

– Det innebär i första hand att en förälder eller annan anhörig kan ta emot barnet. Om det inte är möjligt kan barnet tas emot av sociala myndigheter. Skulle det visas att det saknas skulle ärendet kunna prövas på nytt, säger Tengroth.

Följ ämnen i artikeln