EU-basen bannas av parlamentet

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-04-11

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kritiseras för tillsättandet av kristdemokratiske partikollegan Markus Pieper till ett toppjobb i EU. Arkivfoto.

Riv upp tillsättningen av tyske kristdemokraten Markus Pieper till ett toppjobb i EU.

Kravet kommer från EU-parlamentet som nu ökar trycket på EU-basen Ursula von der Leyen.

Pieper tillsattes i januari som särskilt sändebud för små- och mellanstora företag, trots att två kvinnliga kandidater – svenska Anna Stellinger och tjeckiska Martina Dlabajová – rankades högre på förhand.

Det har lett till anklagelser om att Pieper fick jobbet bara för att säkra fortsatt stöd från Tysklands kristdemokrater till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som också är tysk och kristdemokrat.

I ett gemensamt icke-bindande uttalande från EU-parlamentet på torsdagen krävs nu rättning, med stöd av 382 röster mot 144 och 80 nedlagda. Stödet är starkt från i princip alla partier – förutom de kristdemokratiskt konservativa.

– Korruption är korruption, oavsett om kostymen är blå, säger svenske ledamoten Charlie Weimers (SD).

Kollegan Heléne Fritzon (S) vill dessutom att den svenska regeringen agerar, inte minst med tanke på Stellinger, som är chef för internationella frågor på Svenskt Näringsliv.

– Det är absolut ett krav. En svensk regering måste stå upp för de intressen som är viktiga för Sverige, säger Fritzon i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version användes fel röstsiffror.

Följ ämnen i artikeln