Kraftigt skalv i Chile

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-14

Minst 20 skadade och två döda

Flera skalv Bilder från statliga chilenska televisionen visar skador efter skalvet i staden Antofagasta, som följdes av efterskalv. Det första skalvet som uppmätte 7,7 på Richterskalan, följdes av fler, varav två som låg runt 5.

En kraftig jordbävning skakade stora delar av norra Chile på onsdagen.

Skalvet uppmätte 7,7 på Richterskalan och hade sitt centrum nära staden Antofagasta.

Två personer har hittats döda, uppger AFP.

En jordbävning som uppmätte 7,7 på Richterskalan inträffade i norra Chile, cirka 15 mil norr om Antofagasta. Den hade sitt centrum på sex mils djup nära Chiles stillahavskust. En ”regional tsunamivarning för delar av Stilla havet nära jordbävningen” utfärdades av USA:s tsunamiövervakning på Hawaii. Senare avfärdade chilenska myndigheter tsunamihotet.

Klockan var strax före klockan tolv, lokal tid, när marken plötsligt började skaka.

– Skalvet var väldigt kraftigt och gav ifrån sig ett underjordiskt ljud, säger Andrea Riveros, talesperson för Park hotel i Calama, som ligger 100 kilometer sydost om skalvets centrum, till CNN.

Två döda

Det drabbade området är glesbefolkat och ligger över 100 mil norr om huvudstaden Santiago.

Två dödsoffer har konstaterats i skalvet, meddelar chilenska myndigheter enligt AFP. Minst 20 personer skadades och flera hus rasade samman. Inofficiella uppgifter om ett hundratal skadade i staden Tocopilla förekom dock.

Nyhetsbyrån EFE rapporterar att el- och telenäten i Antofagasta, Calama och Arica helt slagits ut, vilket försvårar beräkningen av skador. Antofagastas flygplats uppges ha stängts, liksom flera stora vägar.

Stora skalv är vanliga vid Sydamerikas västkust. I augusti krävdes över 300 människoliv i Peru efter ett skalv med magnituden 7,9.

Det kraftigaste skalv som någonsin uppmätts, 9,5 på Richterskalan, inträffade i Chile 1960. Det tog cirka 6000 människoliv och utlöste en tsunami som dödade människor så långt bort som på Hawaii.