Svenskarnas kritik inför Löfvens tal

Publicerad 2016-03-08

Federley (C): Borde ha varit del av den inre kretsen

STRASBOURG. Stefan Löfven besöker Strasbourg för att tala om flyktingkrisen.

Debatten efteråt väntas bli hård - flera svenska parlamentariker är djupt kritiska till statsministerns arbete.

– Hade han varit engagerad i migrationsfrågan på ett djupare plan så hade han varit en del av den inre krets som har skapat avtalet med Turkiet, säger Fredrick Federley (C).

Stefan Löfven kommer på onsdagen till EU-parlamentet i Strasbourg för att hålla tal och träffa parlamentets talman Martin Schulz. Talet kommer kretsa kring flyktingsituationen och arbetet för att skapa ett mer socialt Europa.

Talet hålls bara ett och ett halvt dygn efter att EU tagit ett första steg mot att komma överens med Turkiet i flyktingfrågan.

Flera svenska parlamentariker har anmält talartid. Fredrick Federley (C) är kritisk till att Stefan Löfven inte var mer delaktig i förarbetet till överenskommelsen. Han syftar bland annat på ett förslag som hastigt lades fram från Tyskland och Nederländerna om att ge mer pengar till Turkiet.

– Han erkänner att han inte varit aktiv i processen att utforma överenskommelsen. Sverige är ett av de största mottagarländerna. Att Stefan Löfven inte sitter med i de innersta förhandlingarna med Merkel och de andra är helt obegripligt, säger Fredrik Federley (C). 

– Hade han varit med hade han kunnat lyfta fram att det ska finnas lagliga vägar in i Europa och understrukit vikten av internationell och europeisk rätt.

Spiken i kistan för sin egen vision

Federley är riktar även kritik mot Löfven i frågan om Storbritanniens hårda krav på EU. Löfven borde tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel kämpat hårdare för att försöka stoppa de undantag som britterna fått igenom, bland annat att migranter inte ska ha samma tillgång till social välfärd, anser han.

– Han har satt spiken i kistan för sin egen vision om Europa, säger Federley.

Cecilia Wikström (L) kommer ta debatt med Stefan Löfven och uppmana honom att ta ledartröjan i att skapa ett humanare Europa.

– Någon måste bryta kapplöpningen mot botten. Det vill jag så klart att mitt lands regering ska göra, säger hon.

Löfven: Missvisande kritik

Även Peter Eriksson (MP) och Malin Björk (V) har anmält att de vill debattera mot Löfven efter talet.

– Jag och vänstergruppen är mycket kritiska till att den svenska regeringen ska förlita sig på Turkiet i flyktingfrågan, det tänker jag lyfta, säger Malin Björk.

Peter Eriksson kallar överenskommelsen för en smitförhandling från Sveriges sida.

– Grekland anser att Turkiet är säkert, men EU har inte tagit något sådant beslut. Nu får Grekland avgöra och Sverige slipper ta ansvar, säger han.

Stefan Löfven sa under tisdagen att han, med tanke på kurdernas situation, inte tycker att Turkiet är ett säkert asylland. Han är ändå positiv till att söka ett samförståndslösning med Turkiet.

Kritiken om att han inte varit aktiv i processen är däremot missvisande, enligt hans pressekreterare Anne Ekberg.

”Statsministern har varit mycket aktiv i diskussionerna. Turkiet lade ett nytt förslag på bordet som kom som en överraskning för i stort sett alla. Därefter var statsministern mycket aktiv för att säkerställa till exempel formuleringar kring internationell och europeisk rätt i uttalandet." skriver hon i ett sms.

Interaktiv grafik: Här stänger Europa sina gränser

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset