Skräckhistorierna från gisslan: ”Gick runt och lynchade människor”

Publicerad 2023-10-10

TEL AVIV. Antalet är ännu okänt, men Hamas väntas hålla kanske runt 150 människor som gisslan i tunnlar i Gaza.

Flera har redan behandlats som djur.

Kärleksparet Avi Nathan, 30, och hans flickvän Noa, 25, tänkte flytta ihop i Tel Aviv. Men i lördags kidnappades de av Hamas.

Följ ämnen
Israel

Hemma i Tel Aviv förbereder sig vännerna på allt. Shoval Cohen och maken följde med isande skräck hur deras vän, elektroingenjören Avi Nathan försökte kalla på hjälp i telefon när han och flickvännen Noa gömde sig undan terroristerna nära festivalområdet i öknen i lördags.

– Nathan berättade att terroristerna gick runt och lynchade människor. Han visste att det bara var en tidsfråga innan han och flickvännen Noa skulle bli upptäckta, berättar Shoval Cohen, som snart fyller 30.

För några veckor sedan gifte hon sig och vännen Avi Nathan var en av festens stöttepelare. Men likväl som Shoval Cohen var ett ljus och en glädjespridare i vännernas liv så hade vägen dit varit lång.

Shovals make och Avi Nathan har varit med om mycket genom åren.

– Min make och Nathan hade var och en fått sin dos av posttraumatiska upplevelser i kriget för nio år sedan. Det tog ett bra tag innan de kunde hantera sina liv och komma tillbaka på spåret. Nu hade de båda precis kommit genom det och börjat leva normalt igen, säger Shoval.

Nu såg hon i klipp i sociala medier hur makens bästa vän, Avi Nathan – som hon beskriver som en två meter lång bjässe – skuffades fram med huvudet böjt, fast mellan en hop av terrorister.

Paret Avi Nathan, 30, och Noa, 25, kidnappades i lördags av Hamas.

”Var mer av en mobb”

Samtidigt fördes hans flickvän, studenten Noa bort inklämd mellan två Hamasmedlemmar på en motorcykel.

Genom sin mamma är Noa också kinesisk medborgare, understryker väninnan.

– Som jag förstår det så verkar de separera män och kvinnor. Jag vet inte vad de gör med männen, men vad som händer med vissa kvinnor vet jag redan, säger hon.

Shoval Cohen berättar om alla bilder och videor som hon sedan i lördags har sett och hört i sociala medier: helvetesskildringar om våldtäkter på kvinnor intill vänners lik, förnedring och mord.

– Det verkar som om det inte bara var Hamassoldater som var där och kidnappade och sköt. Många såg mer ut som vanliga… ja, en mer av en mobb, säger hon.

Shoval Cohen talar om rysliga människoöden, liksom om den avgrund som hela familjer med vänkrets har kastats i. Men hon gör det sakligt, tydligt och med eftertanke. Nästan sammanbitet. Hon vill känna sig stark, samtidigt som hennes myskläder ger henne en viss känsla, förklarar hon.

– Jag kommer att göra allt jag kan för dem, säger hon.

Därför har också de liksom deras vänners familjer önskat gå ut med deras nära och käras namn, bilder och identiteter.

Avi Nathan

Hamas: Har tillräckligt med gisslan

2006 tog Hamas den israeliske soldaten Gilat Shalit som gisslan. Fem år senare utväxlades han mot över tusen palestinska fångar. Så högt värderade Israel ett enda av sina soldaters liv.

I dag hävdar Hamasrörelsens ledare att de har tillräckligt med gisslan för att befria samtliga palestinska fångar i Israels fängelser. Det ger en vink om var de sätter ribban i framtida förhandlingar.

Gisslan riskerar också att fungera som mänskliga sköldar när Israel rustar till motoffensiv. Tanken är att de kidnappade ska fungera som bromskloss för den israeliska armén och som skydd för terroristerna. Även om det är i strid med all folkrätt.

Det är heller inte uteslutet att de kidnappade tvingas figurera i olika iscensatta videofilmer i förhoppningen att påverka den israeliska opinionen.

– Allt, men allt som den israeliska armén nu kommer att ta sig för kommer vi att ställa oss bakom. Jag vet att de kommer att göra det för allas vårt bästa, försäkrar Shoval Cohen.

Vad ordet allt kan betyda tornar redan upp omkring Gazaremsan. Där samlas nu stridsvagnar, attackflyg kring en total blockad av Gazaremsan – kombinerat med Israels genom historiens största mobilisering av reservister: 300 000.