Nytt flyktingbråk hotar trasa sönder EU

Flyktingar ombord på Aquarius

En räddningsbåt med flyktingar som dirigeras runt på Medelhavet har startat ett nytt stort flyktingbråk som hotar att trasa sönder EU.

Alla i unionen tycker att andra länder ska göra mer men ingen vill ta något eget ansvar. Ett allas krig mot alla håller på att utveckla sig inom EU.

Att förolämpningarna haglar över Atlanten mellan Donald Trump och Europas ledare har vi tvingats vänja oss vid.

Men de öppna bråken sprider sig nu till traditionella allierade i Europa. Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini kräver en ursäkt av Frankrikes president Emmanuell Macron för att denne pekat ut Italien som "cyniskt och ansvarlöst" när man vägrade ta emot ett fartyg med 629 flyktingar, varav över hundra barn, som försökt ta sig över Medelhavet till Europa.

Att flyktingar blir brickor i Europas maktspel är garanterat något vi kommer att få de mer av.

Italiens åtgärd är ett sätt för den nya högerpopulistiska regeringen att visa att de tänker uppfylla sitt vallöfte att vägra ta emot så många flyktingar.

– Jag tänker inte acceptera att Italiens förvandlas till Europas flyktingläger, säger Salvini som är ledare för högerextrema partiet Lega.

Macron var en av många EU-ledare som var snabba med att fördöma Italien men som inte själva sopat rent framför egen dörr.

Pinsamt

För tre år sedan fattades ett bindande beslut i EU om att omfördela 160 000 flyktingar. Frankrike skulle ta emot 10 000 av dessa. När Salvini påpekade att Frankrike bara tagit emot 640 och kanske borde uppfylla sitt löfte innan man börjar klaga på andra blev situationen onekligen pinsam för Macron.

Fransk och österrikisk militär patrullerar gränsen mot Italien för att hindra flyktingar att ta sig över den vägen. Sverige har haft gränskontroller i samma syfte i över två år. Tyskland ska snart avvisa flyktingar som sökt asyl i andra EU-länder redan vid gränsen.

Inrikesminister Horst Seehofer bakom Merkels rygg försökt igång en "de villigas koalition" mot människosmuggling tillsammans med Italiens och Österrikes nya högerpopulistiska regeringar.

Men dessa bråk är bara en liten krusning på ytan i den stora frågan om varför EU ännu inte lyckats samla sig till en gemensam flyktingpolitik. Istället gör alla länder allt för att inte själva behöva ta emot några flyktingar samtidigt som man anklagar övriga för att inte göra tillräckligt.

Toppar bidragsligan

Italien, Grekland och Spanien anser att de som utgör EU:s yttre gräns får ta en orimligt stor börda eftersom systemet i dag är att flyktingen måste söka asyl i första land man kommer till. Eftersom nästan alla flyktingar numera kommer land- eller sjövägen innebär det att en orimlig belastning på Medelhavsländerna. Lätt att förstå. Även om Spanien gått med på att ta emot båten med 629 flyktingar.

Tyskland, Sverige och Österrike anser att de redan gjort tillräckligt genom att ta emot den stora delen av de flyktingar som kom hösten 2015. Nu får andra ta ansvar. En inte helt orimlig ståndpunkt.

Ungern, Polen, Slovakien, Slovenien och Tjeckien vill inte ta emot några flyktingar överhuvudtaget. En mer svårbegriplig ståndpunkt då dessa länder samtidigt toppar bidragsligan inom EU.

Danmark, Finland och Norge (ej full medlem av EU) vill ta emot så få som möjligt trots att de emot lång färre än Sverige.

Ingen av de 28 medlemsländerna verkar bry sig om beslutet för tre år sedan om en omfördelning av 160 000 flyktingar som då redan befann sig i Europa.

Klarspråk

Kanske vore det bättre om EU:s ledare talade klarspråk och sa att man bara är beredd att ta emot ett mindre antal flyktingar. Nu fortsätter en majoritet av länderna att hävda att de vill värna asylrätten och ha ett "generöst" flyktingmottagande samtidigt som de i praktisk politik gör raka motsatsen.

EU har i tre år försökt enas om en gemensam asylpolitik där flyktingarna fördelas på ett mer rättvist sätt mellan länderna. Där alla är med och tar ansvar. EU-toppmötet i slutet av juni var satt som en absolut deadline för ett sådant beslut.

Nu verkar det lika troligt att de ska lyckas som att solen skulle gå ner klockan 18 på midsommarafton i Kiruna.
Det skapar en oerhört allvarlig situation för hela EU-projektets framtid. Flyktingfrågan har haft en extremt destabiliserande effekt på EU. Istället för att minska så växer motsättningarna hela tiden.

Militärfartyg

Det handlar inte längre bara om oenighet. Situationen börjar närma sig fullt kaos. Vi når snart den punkt då länder som Italien sätter in militärfartyg inte för att rädda flyktingar från att drunkna utan för att hindra dem från att nå Europa.

Australien tillämpar sedan länge en metod där alla flyktingbåtar skickas tillbaka till varifrån de kom. Om det inte går förs flyktingarna till läger på öar utanför Australien med beskedet att de aldrig får sätta sin fot på australiensisk mark. Inte ens om de beviljas asyl.

Är det dit EU är på väg?

Följ ämnen i artikeln