Branden i Kungliga konsthögskolan under kontroll

Uppdaterad 2016-09-22 | Publicerad 2016-09-21

En person fick vård på brandplatsen

Brandmän från sex stationer kämpade hela natten mot elden i Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm.

Räddningstjänsten sprängde hål i taket för att släppa ut farliga brandgaser.

Först vid lunchtid på torsdagen kom beskedet att branden är under kontroll.

Vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades polis, räddningstjänst och ambulans om en brand på våning fyra i Kungliga konsthögskolans lokaler vid Moderna museet på Skeppsholmen. Enligt Storstockholms brandförsvar var det kartonger och skräp som hade börjat brinna.

Mindre än en timme senare var branden släckt, skrev polisen på sin webbplats. Men därefter förvärrades läget och branden blossade upp på nytt. Under natten kämpade ett stort antal brandmän mot lågorna.

Under kontroll - efter 20 timmar

Tidigt i morse kom beskedet att branden hade spridit sig från vinden och fjärde våningen till våning tre.

– Vi jobbar på meter för meter. Det är svårjobbat, sa ledningsförman Johan Winsnes tidigare till Aftonbladet.

Vid 10-tiden var tongångarna från brandförsvaret mer positiva.

– Det ser betydligt bättre ut. Men vi kan inte utesluta att den har spridit sig till ställen vi inte känner till än, säger ledningsförmannen Jonas Fröjmark.

Vid lunchtid kom så slutligen det efterlängtade beskedet: Räddningstjänsten hade fått kontroll på branden.

– Den är under kontroll nu. Men vi kommer att fortsätta arbetet med att lokalisera glödbränder under hela dagen, säger ledningsförmannen Tony Frank.

– Det ser ljust ut. Vi kommer att kunna rädda de tre första våningarna, men våning fyra och vinden har delvis gått åt.

Tog ut rökdykare

Branden var svårbekämpad. Tidigt i går kväll tvingades räddningstjänsten ta ut rökdykare ur byggnaden på grund av den kraftiga röken och rasrisken.

– Röken och värmen gjorde det mycket svårt att tränga fram. Dessutom var det en försvårande faktor att byggnaden är så gammal och har byggts till flera gånger. Det gick inte att bara titta på en ritning för att se hur det ser ut. Vi tog det bit för bit.

Under onsdagskvällen sprängde Storstockholms brandförsvar hål i byggnadens tak.

– Det är en teknik vi använder för att bli av med brandgaserna på vinden och på andra våningsplan, säger ledningsoperatören Johan Winsnes.

Om brandgaser ansamlas riskerar de att övertända. Det kan leda till en kraftig explosion som gör att elden sprider sig okontrollerat.

– Vi har andra verktyg för att få hål på tak, men sprängning går absolut snabbast, säger Tony Frank.

Rök kändes på långt håll

Brandröken spred sig under kvällen och natten över stora delar av huvudstaden.

– Den känns på långa vägar, men den är inte farlig, säger Johan Winsnes.

I ett så kallat VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) uppmanades alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. På torsdagseftermiddagen lyftes varningen.

– Röklukt kan fortfarande kännas i området. Men det rör sig bara om lukt och ingenting farligt, säger Jonas Fröjmark.

Under onsdagsftermiddagen skickades tre ambulanser till brandplatsen.

– En person fick vård på plats men behövde inte föras till sjukhus. I övrigt finns det inga rapporter om personskador, säger Fröjmark.

Startade i ateljé

Kungliga konsthögskolans fastighetschef Peter Jansson var under kvällen inne på bottenvåningen av byggnaden för att göra en första bedömning av skadorna.

– Det är mycket skador, det är brandskador men just nu är det faktiskt mest vattenskador.

– Maskiner har blivit förstörda och ganska mycket papper eftersom vi sysslar med grafik, men det verkar inte vara så många konstverk som förstörts utan snarare saker som ska bli konstverk, säger han.

Branden ska ha startat i en ateljé, där det inte befann sig några studenter. En lärare slog larm till Peter Jansson som hittade branden genom att följa röklukten.

– Jag gick in i rummet, men det var så rökfyllt så jag såg inget och hörde ingen när jag ropade. Då sprang jag och hämtade en brandsläckare, men när jag kom tillbaka var det för varmt så då såg jag till att få ut folk från resten av byggnaden, säger han.

Lokalen är 1 500 kvadratmeter stor och beräknas inte kunna användas förrän om ett halvår upp till ett år.

– Det är väldigt tråkigt, vi har ont om lokaler just nu och nu har vi en stor byggnad som vi inte kan använda, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Följ ämnen i artikeln