Centern – ett parti utan politiska styrkor

Väldigt få väljare tycker att Centern har bäst politik på något område.

Det har varit en höst präglad av lag och ordning.

Väljarna fortsätter att tycka att det är den viktigaste politiska frågan vilket är en god nyhet för de tre stora partierna i allmänhet och SD i synnerhet.
Samtidigt fortsätter Centern famla i opinionsmörkret efter en egen politisk fråga – hittills utan framgång.

Det var länge sedan väljarna intresserade sig så pass mycket för en politisk fråga som de nu engagerar sig i lag och ordning. Efter Rysslands invasion av Ukraina var också försvaret under en kort tid väljarnas viktigaste fråga.

Under pandemin seglade sjukvården upp. Annars behöver vi gå tillbaka till mitten av 2019 i Aftonbladet/­Demoskops mätningar, för att se en större rörelse än just lag och ordning gällande den politiska frågan som väljarna tycker är viktigast. Det var egentligen bara under pandemins första kaotiska månader som lag och ordning helt förlorade sin dominans i det politiska landskapet.

Det är goda nyheter för framförallt Sverigedemokraterna. Enligt väljarna har partiet sak­ägarskap i frågan. Det betyder att flest väljare tycker att SD bedriver den bästa politiken på just det specifika området. Förutom lag och ordning visar mätningen att SD dessutom har den bästa politiken när det kommer till invandring och integration. Tre politiska områden som dominerat debatten under snart ett decennium.

Ett parti utan politisk styrka

Socialdemokraterna är det parti som har sak­ägarskap inom flest områden:

 Sveriges ekonomi

 Jobb och sysselsättning

 Sjukvård

 Skola och utbildning

 Äldreomsorg

 Jämställdhet

Ekonomin och jobben är två särskilt viktiga områden. Sveriges ekonomi är en klassisk och viktig prestige­fråga i kampen mellan S och M och jobben är sedan lång tid tillbaka en av social­demokratins hjärtefrågor.

Moderaterna är starka inom försvar, före­tagande och energi och elförsörjning. De är också starka inom ekonomin och jobben, även om de inte har sakägarskap.

Detsamma gäller KD som har högt förtroende i sjukvårdspolitiken trots att de är ett litet parti som balanserar på riksdagsspärren i opinionen.

Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén är ny på jumboplatsen.

Hamnar i botten

Centerpartiet och Miljöpartiet har båda en unik position när det kommer till sakägarfrågan.

Miljöpartiet för att de är ett litet parti, men anses ha bäst politik när det kommer till miljö och klimat. En position som partiet för all del inte riktigt verkar veta hur de ska förvalta. Miljöpartiet gör återkommande försök att slå sig in i andra politikområden, men utan att lyckas. I majoriteten av de sakpolitiska områden som Aftonbladet/­Demoskop mäter hamnar Miljöpartiet längst ner på bästa politiken-listan.

Centerpartiet är unikt på ett motsatt vis. Väldigt få väljare tycker att Centern har bäst politik i något område. Så illa ser det inte ut för något annat riksdagsparti.

Snart har centerledaren Muharrem Demirok suttit ett år på partiledarposten. När det kommer till partiledarförtroende har han haft det kämpigt och legat i botten, fram tills nu. Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén är ny på jumboplatsen.

”Hösten har varit lugnare för regeringen och det ser ut att ha resulterat i ett minskat stöd för Andersson.”

Andersson fortsatt i topp

För Magdalena Andersson har det varit en grå höst. I slutet av sommaren hade nästan två av tre väljare högt förtroende för henne, men under hösten har hon tappat hela tio procentenheter. Hon fortsätter trots det att toppa listan, före Jimmie Åkesson och trean Ulf Kristersson.

Magdalena Anderssons lyckliga stjärna under våren och sommaren hörde ihop med regeringens kräftgång, där löftessveksdebatter, turbulensen kring sommarens koranbränningar och den havererade Nato-processen dominerade. Hösten har varit lugnare för regeringen och det ser ut att ha resulterat i ett minskat stöd för Andersson. Däremot har det stärkt SD.

Ja, det har sannerligen varit en trevlig höst för Åkesson. Antalet väljare som har högt förtroende för honom har ökat med åtta procentenheter och väljarna ser honom som den som egentligen styr Sverige, visade en mätning i DN.

Socialdemokraternas nya strategi är också att spä på den bilden och utropa SD till sina huvudmotståndare. En strategi som mycket väl kan slå tillbaka på Andersson. Ulf Kristersson hade varit en lättare motståndare än Åkesson kommer att vara.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.