Varför har Israel undsluppit stämpeln?

Demonstranterna, om så i Malmö eller New York, avfärdas som ”Palestinaaktivism”.

De som världen över demonstrerar mot Israels pågående krigsförbrytelser och massmord gentemot den palestinska befolkningen i Gaza är ondsinta demokratifiender, inhämtar jag på Svenska Dagbladets ledarsida (24 april).

Demonstranterna, om så i Malmö eller New York, avfärdas som ”Palestinaaktivism”. De ironiska citationstecknen beror på ledarskribentens exklusiva kunskap, att ”aktivisterna” egentligen inte bryr sig om 34 000 dödade människor i Gaza. Ty ”befolkningen i Gaza används som slagträ för att attackera Israel, regeringar i väst och allt annat som väcker aktivisternas misshag”.

Den rackarns vänstern drar sig inte ens för att utnyttja 34 000 döda för att uttrycka sitt misshag. Men det är ju typiskt vänster, de har ju lika lömskt alltid utnyttjat fattigdomen för att uttrycka sitt misshag med ett ojämlikt samhälle.

Särskilt upprörd är dock ledarskribenten över ”aktivisternas groteska anklagelser, som det grundlösa påståendet att kriget mot Hamas skulle utgöra folkmord”.


Låt oss bortse från den förskönande omskrivningen ”kriget mot Hamas” och gå direkt på problemet folkmord.

Demonstranter världen över håller för självklart att Israels krig mot den palestinska befolkningen är att betrakta som ett pågående folkmord. Liksom tv-kanalen Al Jazeera (arabvärldens motsvarighet till amerikanska CNN). Lika självklart är det för världshögern att kriget mot Gaza absolut inte är att betrakta som folkmord, bara vanligt krig.

Själv vet jag inte, men jag kan garantera att det vet ingen högerpolitiker heller, eller någon bombliberal eller sverigedemokrat och framför allt ingen ledarskribent i Svenska Dagbladet.

Den bosnienserbiska massakern på 8300 bosniakiska män och pojkar i Srebrenica 1995 var ett folkmord. Det har ”Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien” slagit fast.

Militärdiktaturen i Myanmar (Burma) gjorde sig skyldig till folkmord gentemot den muslimska minoriteten Rohingya när man massakrerade 10 000 människor och drev 720 000 på flykt 2017. Att det måste definieras som folkmord fastställde den amerikanske utrikesministern Antony Blinken 2022. Och dessförinnan en utredning i FN 2018.


Så varför har Israel, som dödat dubbelt så många kvinnor och barn som bosnienserberna dödade män och pojkar, eller tre gånger så många människor som diktaturen i Myanmar, undsluppit den brännmärkande stämpeln folkmord?

Det vet inte jag. Och ingen aldrig så tvärsäker högerpartist eller sverigedemokrat eller ledarskribent i Svenska Dagbladet heller, det kan jag försäkra. 

FN:s konvention om folkmord från 1948 ställer upp en rad kriterier för vad som skall räknas: 

  1. ”Att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada”. Det stämmer på bosnienserberna, diktaturen i Myanmar och på Israel.
  2. ”Att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor som är avsedda att medföra dess fysiska undergång”. Stämmer definitivt på bosnienserberna och diktaturen i Myanmar. Möjligen, eller i en nära framtid, på Israel.
  3. ”Att genomföra åtgärder som är avsedda att förhindra barnafödande inom gruppen”. Så vitt jag kan se stämmer det inte självklart på något av de tre exemplen. Såvida inte framkallande av svält och total förstörelse av ”gruppens” sjukvårdsresurser skulle klassas som sådan ”åtgärd”. Då stämmer det på Israel.
  4. ”Att med våld överföra barn från gruppen till annan grupp”. Stämmer på Rysslands krigföring i Ukraina men inte med de tre andra exemplen, definitivt inte Israel.

Jaha, så där kan man hålla på med själva paragraferna. Men vilka slutsatser kan man dra av det? Till att börja med att man inte behöver uppfylla alla uppställda kriterier för att kvalificera sig för folkmordsstämpeln. Och att Israel förefaller fullt i paritet med regimen i Myanmar och bosnienserberna.

Så långt det formella. Men sannolikt är informella politiska omständigheter och maktförhållanden lika betydelsefulla som paragrafer. Exempelvis att den är skyldig som USA utpekar, som i Fallet Myanmar. Och enligt samma logik kan inte 4-5 miljoner döda under Vietnamkriget 1965 -1975 innebära att USA skulle ha gjort sig skyldigt till folkmord, eftersom USA inte håller med.


Högern och USA kommer aldrig att gå med på att stämpla Israel som en folkmördarstat, hellre och på fullt allvar rikta den anklagelsen mot Hamas.

Vänstern runt om i världen har bestämt sig för motsatt hållning. Det enda som är okontroversiellt och utom diskussion är att Israel är skyldigt till ett omfattande massmord på civila och systematiska krigsförbrytelser. Det är illa nog.


För övrigt anser jag att…

…det är fascinerande att se hur Expressens utrikesreporter slår fast (30 april) att Israel dödat 11-13 000 Hamaskrigare i Gaza, ”bara” två döda civila per terrorist, alltså. Hur sorterade han och räknade liken? Hur skulle ens Israel ha klarat det?

…youtubern och högerpopulisten Henrik Jönssons lansering på Expressens debattsida visserligen bestod av normalt icke publicerbart pladder. Men han kan tacka Magdalena Andersson för upphöjelsen.

Följ ämnen
Israel

Följ ämnen i artikeln