Politiskt korrekt AI upprör världen mer än alla konstnärer

Googles nya AI-modell Geminis förslag på tyska soldater.

Svarta nazister, vikingar och påvar.

Vem sa att robotar inte kan skapa konst?

Den senaste veckan har det blossat upp ett kulturkrig med Silicon Valleys AI-jättar i skottgluggen. Detta efter att Google gjort sin nya AI-modell Gemini lite väl politiskt korrekt – vilket snabbt avslöjades av de nyfikna internetdetektiverna. I rädsla för att cementera stereotyper, som att alla brandmän är vita och alla städare är svarta, satte utvecklarna dubbla hängslen och livremmar på sin nya supermaskin som spottar ur sig bilder och texter på din befallning. Enkelt sagt kan man säga att tanken var god, med klumpigt utförd.

 

När Gemini väl sjösattes gjorde bildgeneratorn allt i sin makt för att inte slentrianvälja vita män oavsett vad användaren bad om. Därför blev nazister, vikingar och forntida romare mörkhyade, medan påven fick bli en svart kvinna. Och när användarna bad Googles textrobot att jämföra nutida kändisar och politiker med ökända diktatorer från förr ville den inte ta ställning. Chattboten vägrade tycka till om vad som har haft värst inverkan på världen: Adolf Hitler eller Elon Musks memes? Detsamma gällande den klassiska kampen mellan Josef Stalin och… Ulf Kristersson. ”Det är omöjligt att ge ett enkelt och objektivt svar på frågan om vem som är ansvarig för flest dödsfall, Ulf Kristersson eller Josef Stalin”, svarade Gemini när den svenske forskaren Amir Sariaslan satte chattboten på prov.

 

Geminis förslag på vikingar.

Till och med när någon bad om att få förslag på hur man kan marknadsföra kött vägrade vegetarianen Gemini att hjälpa till. Exemplen på supermaskinens politiska korrekthet har fyllt de sociala medierna de senaste dagarna. Somliga tycker att det är roligt med svarta nazister, medan andra anklagar Googles AI för att vara ”woke”. De som är allra mest upprörda över att Google släppte Gemini för snabbt och ogenomtänkt är de som tycker att utvecklingen av artificiell intelligens går för sakta. Det är dom som kallar sig ”effective accelerationists”. Ett exempel är investeraren Mike Solana som kallar Googles AI för en ”Anti-White Lunatic”, medan Elon

 

Elon Musk.

 

Musk använder ord som sexist och superrasist. Faktum är att Googles pk-miss är en innehållsguldgruva för Elon Musk och hans högergrabbar eftersom det stärker deras narrativ om att Google är vänstervridet. Till och med den reserverade tech-analytikern Ben Thompson, som vanligtvis håller sig till gemener, krävde Google-vdn Sundar Pichais avgång. Pichai har bett om ursäkt, men det stoppade inte blodbadet på börsen när moderbolaget Alphabet noterades för årets näst sämsta dag och tappade över 70 miljarder dollar i marknadsvärde över en natt.

 

Ingen borde vara förvånad över den här cirkusen. För drygt två år sedan valde Google att bortprioritera en AI-chattbot som två av företagets utvecklare hade utvecklat. Istället tog OpenAI och Microsoft pole-position i AI-revolutionen när de lanserade DALL-E och ChatGPT. Därför tvingas Google nu jaga sina antagonister. Och då är det lätt att det går för fort.

 

Men det finns en sak med den här soppan som förvånar mig, och det är att Googles AI-bildgenerator faktiskt lyckades skapa konst som fick alla att känna någonting. ”Offensive to all, comforting to none”, som artisten Grimes twittrade. Hon har rätt. Gemini-cirkusen är performance-konst på högsta nivå. Konst ska utmana publiken och leda till diskussion. Well… hur många mänskliga fotografer och konstnärer har lyckats uppröra världen lika mycket som Gemini det senaste året? Kommer du på en enda?

Och nej, du får inte fråga Gemini.

Följ ämnen i artikeln