Kepsen gör dig kriminell – enligt både gängen och Strömmer

Det pratas mycket om kepsar.

Både bland de som ska bekämpa den svenska gängkriminaliteten och bland landets gängmedlemmar. 

Ja, även gängledare är besatta av vad våra unga har på sig. Utifrån det drar man slutsatser som kan få någon mördad.

”Bror någon grabb bara som ser ut o köra ta han”

”Gucci keps jacka över 5 lax”

”Haglöfs något ta han bara”

Orden kommer från en projektledare i ett av Foxtronätverkets mordkommandon. I en chatt från januari förra året skickar han två beväpnade femtonåringar till Enskededalen i Stockholm. Där ska de skjuta mot någon, vem som helst, som ser kriminell ut. Som en hämndaktion mot det lokala Dalennätverket.

Barnen börjar skjuta mot en kille i en jacka av märket Moncler. Han överlever genom att gömma sig inne i en mataffär. Under rättegången är åklagaren noga med att påpeka att mannen saknar kopplingar till kriminalitet.

Han hade bara en dyr jacka på sig. 

Något som ändå kan vara skäl för misstanke, menar justitieminister Gunnar Strömmer och Liberalernas talesperson Martin Melin. 

 

På en presskonferens idag presenterades regeringens lagförslag om visitationszoner. En ”viss klädstil” kan leda till att även barn blir visiterade utan konkret brottsmisstanke.

”Man är märkestrogna, i vissa områden,” sa Martin Melin.

Han bekräftade också att Aftonbladets reporter – klädd i skjorta och kavaj – inte ser ”suspekt” ut.

”Alla som bär Guccikopiakepsar är inte gängkriminella – men många som är gängkriminella bär Guccikopiakepsar”, fortsatte Melin.

Han sa att det är ”jättesvårt att förklara” – men att polisen har ”en väldigt bra bild av hur gängkriminella klär sig och beter sig”.

Och pekade sedan ut en klädstil som idag finns över hela Sverige. Men mest i förorterna.

 

Först var det området man bor i. Sedan musiken man lyssnar på. Sätter man pratar. Nu också kläderna man bär – kepsen man kanske sparat till. Det som är konstant är att unga från förorten kommer i kläm. Ofta mellan flera maktstrukturer. Både de som sätts upp av samhället och de som sätts upp av gängen.

Lagförslaget sågas av flera jag talar med som jobbar i utsatta områden.

– Visitationer gör bara unga mer hatiska, det bygger ingen relation. Däremot bygger det en bild hos dem själva av att de är kriminella, säger Geir Stakset, som driver ungdomsverksamhet i Farsta i södra Stockholm.

– Var är själva hjälpen? Var är det som tar oss bort från den här situationen? Anställ vuxna som har riktig koll på de lokala unga i stället.

 

På presskonferensen underströk Martin Melin att de här speciella kläderna skiljer sig mot de som bärs av ”laglydiga, skötsamma ungdomar”. Även fast också ”skötsamma” kan dras till den kriminella kulturen. Då ofta via hiphopen.

Men polisen kan, enligt Melin, skilja på kriminella och laglydiga. De bara vet. På något sätt kan de se det. 

Det stämmer nog: många poliser vet. Men de jag träffat har inte fått den förmågan genom att studera kepsmode eller rapmusik. De har skaffat sig den genom hårt och långsiktigt polisarbete. Genom att jobba nära den faktiska kriminaliteten har man långsamt byggt upp en kunskap om vilka som utför den.

Många säger sig också vilja göra mer av detta arbete. Men det saknas – fortfarande – resurser. Under den senaste våldsvågen gick utredare på knäna. Och arbetsbördan lär inte bli mindre när skolklass efter skolklass ska radas upp för visitation baserat på en klädstil som i dag är närmast mainstream.

I den här frågan siktar regeringen lika illa som gängen. Man är lika svepande och godtycklig. På kuppen riskerar man att kriminalisera en hel generation.