Doldisen som kan avgöra presidentvalet

Den oberoende presidentkandidaten Robert F Kennedy Jr kommer allt närmare den punkt då han blir en allvarlig huvudvärk för både president Biden och dennes utmanare Donald Trump.

Med sitt efternamn och sin outsiderimage lockar han väljare från båda. 

Det kan avgöra vem som vinner presidentvalet i höst.

Det enda vi vet säkert är att det inte blir Kennedy Jr. Det hjälper inte att han i går utnämnde den förmögna juristen och techentreprenören Nicole Shanahan till sin vicepresidentkandidat. Hon var tidigare gift med Googles grundare.

Kennedy är chanslös men kan ändå sätt krokben för de två huvudkonkurrenterna. Frågan är bara vem av dem som förlorar mest på hans kandidatur.

På nationell nivå visar en färsk opinionsmätning att han har stöd av 13 procent av amerikanska väljare. Det är på sätt och vis ointressant.

Det som betyder något är hur många som kommer att rösta på honom i de förväntade vågmästardelstaterna Arizona, Georgia, Nevada, Pennsylvania, Michigan och Wisconsin.

Där kommer marginalerna mellan Trump och Biden att vara så små att en tredje kandidat som går in och ”stjäl” röster kan tippa balansen till någon av deras fördel.

Frågan är bara vem av Biden och Trump som förlorar mest på Kennedys närvaro.

Kennedy är en outsider men samtidigt en mittenkandidat. Han är vaccinskeptiker, vill bryta upp de stora techbolagen och bankerna och minska USA militära närvaro utomlands.

Både republikaner och demokrater kan lockas av hans budskap som i praktiken målar ut ”eliten” som en fara för USA.

Donald Trump.

Förlorar mest

Det är delvis samma budskap som Trump drev i sin första valkampanj och som han fortsätter att driva. Det gör att Kennedy delvis konkurrerar om samma väljare.

Men RFK Jr kan också ta väljare från Biden. Han kampanjade ursprungligen som demokrat med målet att utmana Biden om partiets nominering men Kennedy valde sedan att gå vidare som oberoende.

Analysen av vem som förlorar mest på Kennedys närvaro försvåras av att USA sällan haft ett presidentval där båda huvudkandidaterna varit så impopulära.

Jag kom nyligen hem från en längre resa i vågmästarstaterna där många av väljarna gav uttryck för sin frustration över att de bara har ”två gamla gubbar” att välja på. För många framstår det som obegripligt och ett fattigdomsbevis att en nation med 350 miljoner invånare inte kan få fram två yngre och mer kompetenta kandidater.

Många demokrater jag pratade med vill inte rösta på Biden därför att han är för gammal. De tror inte han klarar av jobbet.

Många republikaner jag pratade med vill inte rösta på Donald Trump därför att de inte vill ha en återgång till det kaos som rådde när han var president. Han har dessutom fyra allvarliga åtal hängande över sig.

Med andra ord är det ett gyllene läge för en oberoende kandidat som kan appellera till de missnöjda.

Joe Biden.

Magisk touch

Det amerikanska valsystemet där vinnaren i en delstat tar hem statens samtliga elektorsröster innebär att valet i praktiken avgörs i de delstater där det är väldigt jämnt mellan kandidaterna.

Förra presidentvalet vann Biden i Arizona med bara drygt 10 000 röster. Marginalen till hans fördel var ungefär densamma i Georgia. I Wisconsin skilde det 20 000 röster och i Pennsylvania drygt 80 000.

Beroende på vem Kennedy tar flest röster ifrån löper den kandidaten stor risk att förlora en eller flera av dessa jämna delstater. 

Oberoende kandidater har ställt till det vid flera tidigare presidentval. Kennedy har dessutom fördelen att han har ett efternamn som fortfarande har en magisk touch i USA. Han är son till den mördade före detta justitieministern Robert Kennedy och brorson till den mytomspunne presidenten John F Kennedy.

Även om han rent politiskt knappast är av samma kaliber och motarbetas av familjen har namnet en viss dragningskraft. Kennedy ligger överlägset bäst till av de oberoende kandidaterna som ställer upp.

Det finns dock vissa hinder han måste övervinna. För att hamna på valsedeln i alla delstater måste han samla in tillräckligt med namnunderskrifter. Än så länge finns han bara på valsedeln i delstaten Utah. 

Försöker hindra Kennedy

Kampanjen hävdar att han redan samlat in tillräckligt med namn för att kunna ställa upp bland annat i de viktiga delstaterna Arizona, Michigan och Georgia.

Många delstater kräver att det finns en vicepresidentkandidat för att få registrera sig. Utnämningen av Shanahan ger Kennedy en skjuts framåt också därför att hon är tämligen förmögen och kan hjälpa till att samla in pengar till hans kampanj.

Både Biden och Trump är oroliga.

Demokraterna försöker förhindra att Kennedy ska få komma med på valsedeln i vissa delstater.

Trump skickade i dag ut ett meddelande där han smutskastar Shanahan för att vara ”mjuk mot brottslingar”.

Om Kennedy varit ofarlig hade ingen av dem brytt sig.