Tidöpartierna – dags för familjeterapi

Efter en sex timmar lång debatt fylld av upprörda känslor och besvikelse mellan partierna, klubbade riksdagen till slut igenom den nya lagen.

Partipiskan är inget man leker med i den svenska politiken.

Två personer vågade trotsa sina partier och röstade nej till den nya könstillhörighetslagen.

För balansens skull var det en moderat och en socialdemokrat var som röstade emot sin partilinje och röstade emot den nya lagen. Också för balansens skull var det lika många socialdemokrater som moderater som inte deltog - nio stycken.

Två av de mest högljudda kritikerna – Annika Strandhäll (S) och Jan Ericsson (M) var på resa och slapp välja mellan att rösta emot sitt samvete eller rösta emot sitt parti.

Så då är väl allt frid och fröjd nu?

Absolut inte. Processen kring den nya könstillhörighetslagen har rivit upp känslorna inom Tidösamarbetet. Efter den många timmar långa debatten uttryckte moderaternas representant i debatten Johan Hedberg sitt missnöje med tonen från sverigedemokraterna i kammaren. Han var besviken både på deras ton och på deras argument emot lagen. Och visst hade det dykt upp en del märkliga argument från de debattglada sverigedemokraterna, som att likställa att ändra sitt juridiska kön med att identifiera sig som olika djur eller andra nationaliteter.

Lika upprört var det i Sverigedemokraterna. Efter omröstningen ångade SD:s partiledare Jimmie Åkesson ut ur kammaren och kallade den nya lagen för ”bedrövlig”.
 

Arbetet med könstillhörighetslagen har rivit upp känslor inom Tidösamarbetet. Efter att regeringen inte lyckades föra lagstiftningsprocessen i hamn valde de att istället låta riksdagen hantera frågan. Anledningen var att KD var tveksamma till hur den nya lagstiftningen skulle landa i partiet.

Väl i riksdagen utlöste arbetet flera kriser.

  • En majoritet av moderaternas riksdagsgrupp visade sig vara emot förslaget på en ny lag, men missnöjet möttes med en stenhård partipiska.
  • M-ledaren och statsministern Ulf Kristersson förvirrade alla, inte minst sitt parti genom att plötsligt uttryckte sig kritiskt om delar av lagen.
  • Kristdemokraterna påstod att de blivit överkörda när frågan hamnade i riksdagen. Detta irriterade både Moderaterna och Liberalerna eftersom de varit överens om detta inom regeringen just för att rädda KD från intern debatt.
  • Sverigedemokraterna kände sig lurade. Trots att könstillhörighetslagen inte ryms inom Tidöavtalet så avskyr SD när det görs politik utanför deras kontroll. Inte minst när det visar sig att de andra samarbetspartierna lyckats runda dem i en fråga de står långt ifrån varandra i.

Könstillhörighetslagen är ingen stor politisk fråga, förutom för dem som påverkas av den. Istället blev lagen en symbol för de ideologiska krafter som egentligen är det enda hotet mot Tidösamarbetet. Kampen mellan de liberala och de konservativa krafterna inom regeringssamarbetet. Moderaterna som kallar sig för liberalkonservativa har länge kämpat med inre konvulsioner kring sina ideologiska vägval. Framförallt för att partiet inte har råd att förlora de liberala väljarna som fortfarande finns kvar.

Den här gången vann den liberala delen, men det var inte smärtfritt. Nu är lära-känna-fasen mellan Tidöpartierna över och det kommer bli en skumpig väg framåt.

Tidöpartiernas ledare samlade vid ett annat tillfälle i år.