Kristider för regeringspartierna

Sverigedemokraterna fortsätter hålla sitt grepp om regeringen.

I Aftonbladet/Demoskops mätning för november går SD som tåget medan Moderaterna backar och L och KD inte ens tar sig in i riksdagen.

Regeringen kan tacka sin lyckliga stjärna att det inte är val i dag.

Det har varit oroligt i världen den senaste tiden.

Oktober månad har präglats av Hamas våldsamma attack på Israel och kriget i Gaza som efterföljt. Den uppflammade konflikten i Israel och Palestina har också märkts av i den svenska politiken.

I Sverige har vi sett många politiska demonstrationer kopplat till konflikten och också en mer intensiv debatt om antisemitism i det svenska samhället.

I mitten av oktober dödades också två svenskar i ett misstänkt terrorattentat i Bryssel. Attacken ska ha varit en reaktion på koranbränningarna i Sverige.

Tusentals har demonstrerat för Palestina senaste veckorna. Bilden är från Stockholm förra lördagen.

Det har också varit några riktigt blodiga månader i det gängrelaterade våldet. Något som lett till att flera oskyldiga drabbats och till och med mist livet.

Det är oroliga tider.

I oroliga tider brukar man säga att folket samlas runt flaggan, det vill säga att de stöttar upp runt det största regerande partiet. I dessa oroliga tider ser det ut att vara Sverigedemokraterna.


Socialdemokraterna går fortfarande bra.

De fortsätter att ligga bättre till i opinionen än på över ett decennium, men går ner något sen förra mätningen. I oktober fick de 36,5 procents väljarstöd och i november något mindre med 36,2.

För Sverigedemokraterna går det bättre.

Med ett valresultat på 20,5 har de legat under i opinionsmätningarna sen dess. Under större delen av året var de också mindre än Moderaterna i de flesta mätningarna.

Den trenden ser nu ut att ha vänt.

I oktober blev SD andra största parti igen, precis som i valet. I novembermätningen utökar de försprånget över Moderaterna. Sverigedemokraterna ökar med två procentenheter till 21, 6 och Moderaterna backar 0,6 procentenheter till 18, 9.

Partiledare Åkesson (SD) och Andersson (S) debatterar i riksdagen. För tillfället verkar Jimmie Åkesson ha mest väljarvind i seglen av de två.

Moderaterna kan använda statsministerposten och regeringsmakten för att sminka över den värsta stressen över Sverigedemokraternas framgångar i opinionen, men ett allt kaxigare SD är inget de vill behöva dras med.

Maktbalansen mellan de två partierna är redan i gungning.

SD är redan större sen valet och forsätter det så anser Jimmie Åkesson att han är en möjlig statsministerkandidat.

Om det ens finns ett borgerligt block kvar att bilda regering av efter valet 2026.

Ulf Kristerssons regering har det kämpigt med väljarstödet just nu.

Det ser riktigt krisigt ut på regeringssidan.

Varken Liberalerna eller Kristdemokraterna skulle klara sig över riksdagsspärren om det var val i dag.

KD har tappat rejält sedan valet för ett drygt år sedan. Då fick de 5,3 procent, mycket tack vare stödröster. Efter valet – när stödrösterna återgick till att stödja sina egentliga partier – tappade Kristdemokraterna snabbt i opinionen. I Aftonbladet/Demoskops mätning för november har de 3,2 procent i väljarstöd. Ett tapp med 0,8 procentenheter sen oktober.

Liberalerna går det ännu sämre för.

I valet fick de 4,3 procent och redan det var dåligt. Sen dess har det varit smärtsamma opinionssiffror. I mätningen för november har Liberalerna 2,3 procents väljarstöd.

Flaggan utanför riksdagen på halv stång efter terrordådet i Bryssel.

Inte går det bra för småpartierna i opposition heller.

Inte heller Miljöpartiet skulle komma in i riskdagen om det var val i dag. De backar något sen förra månadens mätning, från 3,8 till 3,7 procent. Miljöpartiet har fått mycket uppmärksamhet i media den senaste tiden, med anledning av konflikterna kring deras stundande språkrörsval. Detta ser inte ut att ha haft någon effekt på deras väljarstöd. Varken positivt eller negativt.

Centerpartiet ökar något sedan oktober, till 4,7 procent väljarstöd men har fortfarande inte återhämtat sig sedan sitt partiledarbyte i början av året.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.