Jag skulle inte ropa hej förrän allt är klart

På pappret ser det nu ut som det bara är en formalitet innan Sverige är Nato-medlem.

Men med tanke på Erdogans tidigare dubbelspel bör Sverige nog vänta med att jubla tills allt är slutgiltigt klart.

Erdogan kan fortfarande kasta grus i maskineriet om han inte får sina F-16 plan från USA.

Följ ämnen
Nato

Alla verkar tagna på sängen. Ingen begriper varför Turkiets president plötsligt skrivit under Sveriges Nato-ansökan nu.

Men som tidigare kan det finnas saker som sker i kulisserna som vi inte känner till.

Erdogans signatur kan vara del i det spelet.

Det kan exempelvis vara så att det finns en underhandsuppgörelse mellan Turkiet och USA att Erdogan måste skriva under protokollet med Sveriges Nato-ansökan innan USA är beredda att sälja de stridsflygplan av typen F-16 som Turkiet så hett eftertraktar.

Om USA inte går vidare med den processen kan Erdogan se till att det tar lång tid innan det turkiska parlamentet slutligen ratificerar Sverige ansökan.

USA och Turkiet litar inte på varandra. Det har varit tydligt under hela den här processen.

Erdogan försöker ju vara kompis med Vladimir Putin samtidigt som han ska försvara Natos intressen.

Ett skäl till att det blivit bråttom för Erdogan är det nya säkerhetsläget i Mellanöstern efter Hamas terrorattack mot Israel. Risken finns för att det utvecklas till ett regionalt storkrig om eller när Israel går in med en markinvasion i Gaza. Då vill Erdogan ha tillgång till nya och moderniserade stridsflygplan.

Recep Tayyip Erdogan.

Beräkning bakom

Det behöver givetvis inte vara så att det ligger några hundar begravna i Erdogans plötsliga samarbetsvilja. Kanske tycker Erdogan bara att tiden nu är mogen att godkänna Sverige efter de starka påtryckningar som landet fått både från Nato-chefen Jens Stoltenberg, USA och andra tunga Nato-länder. Erdogan skrev trots allt på ett avtal vid Nato-toppmötet i Vilnius under sommaren där han förbinder sig att ”så snart som möjligt” godkänna Sverige ansökan. Mig personligen skulle det dock förvåna om det inte ligger beräkning bakom Erdogans beslut.

Problemet med F-16 planen är att president Joe Biden inte på egen hand kan godkänna en försäljning. Den amerikanska kongressen måste ge sitt godkännande innan det kan bli någon affär.

Tack vare korruptionsanklagelserna mot den demokratiske senatorn Bob Menendez ser det ut att gå lättare. Han är benhårt emot affären men efter att Menendez fråntagits ordförandeposten i utrikesutskottet kommer han att ha minimalt inflytande på beslutet. 

Då är det ett större problem att representanthuset just nu står utan talman och därmed inte kan fatta några politiska beslut överhuvudtaget. Men rimligen måste det republikanska partiet samla sig och enas om en kandidat inom de närmaste veckorna. Annars hotas den amerikanska staten av nedstängning. I annat fall äventyras också mer amerikanskt stöd till både Israel och Ukraina.

Hur lång tid processen i det turkiska parlamentet tar kan mycket väl påverkas av hur snabbt den amerikanska kongressen tänker behandla frågan om stridsflygplanen.

Ungern ett mindre problem

Men även om Turkiet slutligen godkänner den svenska ansökan så återstår Ungern.

Dock tror jag Viktor Orban är ett mindre problem än Erdogan. Orban har flera gånger personligen garanterat statsminister Ulf Kristersson att Ungern inte kommer att vara sist med att godkänna Sveriges Nato-ansökan.

Sannolikt kommer Ungern nu, efter Erdogans besked, att snabbt se till att den svenska ansökan kommer upp på det ungerska parlamentets dagordning.

Det är inte över innan det är över.

Det är också högst troligt att det finns ett samarbete mellan Turkiet och Ungern i frågan och att Orban fått förhandsbesked om vad som är på gång.

I bästa fall kan Sverige vara Nato-medlem om en eller några veckor. Men det kan också dra ut betydligt längre på tiden.

Följ ämnen i artikeln