Vi anser att allt är rätt när inget är fel

Vi lever i relativiseringarnas tidevarv. Inget är sant, inget är fel, ingen kan rimligtvis veta bättre än ­någon annan. Hur skulle ­annars påståendet om att kvinnor ökar bolagens lönsamhet, liksom invandrarna ökar Sveriges, ständigt ­kunna upprepas?

När rädslan för att stå upp för vad som är rätt - vilket i sig inte garanterar varken avsaknad av kostnader eller befrielse från ­intressekonflikter - måste alternativa, mer eller mindre kreativa förklarings­modeller snickras fram. I ett sådant läge är det kortsiktigt enklast att blanda samman korten, blunda och hoppas att ingen genom­skådar manövern. I längden är det alltid förödande.

Så vad borde man göra i stället? Tja, som bekant kommer man långt med ­ärlighet och goda argument.

Att hänvisa till rapporter som påvisar en viss korrelation mellan andel kvinnor i en styrelse och företagets lönsamhet och inte samtidigt förstå skillnaden mellan kausalitet och korrelation, orsak och verkan, är inte att vara ärlig. Bättre då att argumentera för att ökad mångfald i sig är rätt, oavsett lönsamhet.

Inte heller är det ärligt att påstå att invandringen är lönsam samtidigt som det finns forskning som visar på en årlig omfördelning från infödda till invandrade på 1,5-2 procent, det vill ­säga omkring 50-80 miljarder kronor, samtidigt som det av SCB:s statistik framgår att 82 procent av de ­inrikes födda och 57 procent av de utrikes födda i åldrarna 20-64 år arbetade år 2011.

Så länge Sverige inte får bukt med sitt enorma ­sysselsättningsgap mellan olika grupper kommer ­invandringen, som domineras av flyktinginvandring och inte arbetskrafts­invandring, i sig knappast att vara ekonomisk lönsam.

Men framför allt bör man fråga sig vad lönsamhet har med humanism att göra och om det inte vore mer rakryggat att försvara en medmänsklig flyktinglinje med medmänskliga argument? ”Ja, invandringen kostar om få arbetar, vi kommer såvida vi inte öppnar upp för en arbetsmarknad där alla (också de mindre produktiva) får jobb, ha ett fortsatt stort utanförskap. Det är måhända ett problem men ett större problem vore att stänga gränserna, vi gör rätt även om det inte är lönsamt. Punkt.”

Punkt.

Följ ämnen i artikeln