Knepen som ska kollra bort oss i matbutiken

Storpack kan vara lurpack En brittisk undersökning visar att en stor förpackning ibland är dyrare än två små med samma innehåll.

LONDON. Det blir svårare och svårare att bedöma hur prisvärd mat är.

Och det beror inte på att vi blir mer korkade.

Utan på att affärerna gör sitt bästa för att förvirra oss.

Jag skrev för några veckor sedan om hur dessa högljudda rop om prissänkta varor från livsmedelskedjorna inte är annat än tomt tunnskrammel.

Visserligen var just den undersökningen gjord på engelska butikskedjor, men det finns ingen anledning att tro att de svenska skulle göra annorlunda.

Nu läser jag om andra knep för att kollra bort oss från en prismedvetenhet. Exempelvis undersökte konsumentorganisationen Which? under tre månader priser hos olika kedjor.

Och de ”fyndpriser” som kedjorna marknadsförde visade sig vara de normala priserna.

I tre månader sålde en kedja räkor för ”halva priset” utan att det någonsin steg till det dubbla. Andra affärer hade ett ordinarie pris på en vara under två veckor för att sedan sänka det i sex veckor.

Ett prisundersökningsföretag, www.mysupermarket.co.uk, tog en titt på de förmodade mer prisvärda större förpackningarna. Men den som tror att det alltid är lönande att köpa mer biter sig i tummen eftersom det visade sig vara 10 kronor dyrare att köpa en 800-gramsburk majonnäs i stället för två 400-gramsburkar.

Och rakbladen i åttapack kostade 50 spänn mer än om man köpte två fyrapack.

Ett annat trick för att virra till det är att man krymper innehållet i förpackningarna men behåller priset.

Det är visserligen leverantörerna som styr över innehållet men det är butikerna som sätter priserna.

Över huvud taget är det i princip omöjligt att veta vad en vara borde kosta när priserna ändras fram och tillbaka oavbrutet. Och det är, enligt professor John Bridgeman som tidigare jobbade med Rättvisemärkt, en omsorgsfull strategi för att förvirra oss konsumenter.

Jag minns när det tydde på bristande verklighetsförankring att politiker inte visste vad en liter mjölk kostade.

I dag skulle jag bli väldigt misstänksam om någon kunde rabbla några korrekta priser.

Följ ämnen i artikeln