Uppgifter: Anhöriga till gängledare flyr landet

Närstående till ”Kurdiska räven” och ”Jordgubben” fruktar för sina liv

Publicerad 2023-09-20

Bundsförvanterna har blivit dödsfiender.

Gängkriget får anhöriga till både Rawa ”Kurdiska räven” Majid och Ismail ”Jordgubben” Abdo att lämna Sverige.

– Föräldrar skickar iväg sina barn på flygplatsen, säger en källa.

Den interna sprickan i nätverket Foxtrot har utlöst en blodig hämndspiral. På den ena sidan i konflikten står den ökände ledaren Rawa Majiid, också känd som ”Kurdiska räven”. På den andra finns hans tidigare högra hand, Ismail ”Jordgubben” Abdo.

Under de senaste två veckorna har sju personer skjutits till döds. Flera av dåden har skett i Rawa Majids tidigare hemstad Uppsala. Källor uppger för Aftonbladet att anhöriga till båda männen nu flyr från Sverige.

– De lämnar landet på grund att de är rädda på grund av hotbilden som finns, säger en uppgiftslämnare.

Bland dem som rest iväg finns små barn. I en del fall ska föräldrarna ha lämnat av dem på flygplatsen för att sedan själva återvända hem.

Ismail ”Jordgubben” Abdo.

”En horribel situation”

Rawa Majid, 36, och Ismail Abdo, 33, tros befinna sig i Turkiet. Enligt Aftonbladets uppgifter är det också dit som många av de anhöriga begett sig.

I helgen rapporterade UNT om att elever saknas på flera av skolorna i Uppsala. Kommunen befarar att familjerna lämnat staden på grund av hot som är kopplade till gängkriget.

– Det här är en samhällssituation som är horribel, säger en skolledare till tidningen.

Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Dubbelspelet bakom

Våldsspiralen inleddes med att Ismail Abdos mamma sköts ihjäl i Uppsalastadsdelen Gränby. Dådet tros ha beordrats av Rawa Majid.

SVT rapporterar att detta föregicks av två dåd i Istanbul i Turkiet.

Men fröna till konflikten kan ha såtts ännu tidigare. I ett aktuellt rättsfall framgår att Majid misstänks ha ägnat sig åt ett dubbelspel där han stulit narkotika från Abdo.

Ismail Abdo tros ha fått aliaset ”Jordgubben” på grund av att han är involverad i ett livsmedelsföretag. 33-åringen har ett långt brottsregister. Han dömdes 2016 till fem år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

I september 2022 häktades han i sin frånvaro för synnerligen grovt narkotikabrott. Han misstänks bland annat ha varit inblandad i ett försök att köpa tolv kilo amfetamin.

”Vi tror på goda grunder att den häktade personen befinner sig i Turkiet och är turkisk medborgare”, har åklagaren Daniel Jonsson, som leder förundersökningen, tidigare skrivit i ett mejl till Aftonbladet.

Polis på plats i Uppsala efter en skjutning i september.