Anton, 21, misstänks för morden på skolan

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-10-22

Anton Lundin Pettersson, 21 år, misstänks ligga bakom attentatet på Kronogårdsskolan. Han beskrivs av personer i sin närhet som en tillbakadragen ung man.

Men på nätet var han mer utåtagerande och visade högerextrema sympatier.

Nu är Säkerhetspolisen (Säpo) inkopplad i fallet.

– Vi samarbetar med polisen stab i Göteborg, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

21-åringen bodde i Trollhättan under hela sitt liv. Han har flera syskon och båda föräldrarna i livet. De anhöriga ska ha chockats svårt av händelsen.

Grundskolan genomförde 21-åringen enligt Trollhättans stad i en helt annan skola än där attacken genomfördes. På gymnasiet gick han teknisk linje.

– Han höll sig mest för sig själv och spelade dator och var i sin egna lilla värld. Han sa inte så mycket men var snäll mot alla, säger en tidigare klasskamrat.

"Alltid trevlig"

En person i Anton Lundin Petterssons närhet i dag beskriver honom också som trevlig.

– Jag brukar hälsa på honom, han är alltid trevlig, säger den bekanta.

Hon beskriver att han har lite "speciell" stil.

– Lite rockig. Han har nästan alltid svarta kläder, eller kamouflage-mönstrat.

Under gymnasietiden hade han långt hår och beskrivs av klasskamraterna som mycket musikintresserad, särskilt av hårdrock.

– Han hade absolut inget intresse för nynazism och liknande. Det man tänkte var bara att han var väldigt musikintresserad, det var mycket emo-stilen som gällde, säger en tidigare klasskamrat.

Men efter gymnasiet förändrade Anton Lundin Pettersson sin stil och sitt agerande på internet. Enligt personer som omgett honom klippte han av det långa håret och började gilla sidor som hyllar Adolf Hitler och Nazityskland på olika sociala medier. På Facebook understödjer också ett upprop för att stoppa invandringen till Sverige.

Inte tidigare dömd

Mannen uppges inte vara känd av polisen sedan tidigare.

Under torsdagseftermiddagen utfördes en husrannsakan i mannens lägenhet där polisen uppger att man hittat "saker som är intressanta".

Nu utreder polisen om det kan ha funnits en politisk motivering till dådet som utfördes på en skola med hög andel utlandsfödda barn:

– Vi har med det i bilden, men det är inget jag vill kommentera i nuläget, sa chefen för grova brott i regionen, Thord Haraldsson.

Enligt Ulla Brehm, presstalesman vid polisen region Väst, finns inga uppgifter som tyder på att mannen ska ha lämnat ett brev efter sig.

Vad kan du säga om motiv?

– Vår uppgift är att ta reda på varför det här har hänt, gärningsmannen har säkert haft sitt motiv. Finns ingen anledning att spekulera för tidigt, men vi utesluter inte att det kan röra sig om ett hatbrott, säger Brehm.

Under torsdagen har polisen genomfört uppemot 60 förhör och sent på kvällen pågick den tekniska undersökningen fortfarande.

– Den kommer inte att vara klar på flera dagar, säger Ulla Brehm, pressatalesman.

Säpo kopplas in

Samtidigt har Säkerhetspolisen (Säpo) kopplats in i fallet och bistår polisen i Göteborg.

– Vi bistår polisens stab i Göteborg. Vi samarbetar med polisen i deras kunskap i brottsaktiva miljöer, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

– Det innebär att vi har en informationsdelande roll, vi bistår med kunskap och expertis.

Säkerhetspolisen blev inkopplad i ett tidigt skede i utredningen. Fredrik Milder säger att man kommer att bistå polisen så länge det finns behov. Säpo är inte fysiskt på plats i Trollhättan.

– Det är polisen som hanterar att säkra teknisk bevisning, säkring av området, det är inte Säkerhetspolisen, säger Fredrik Milder.

21-åringen dog på sjukhus efter att ha blivit skjuten av polisen. Enligt Per Lundgren, chefsläkare på Näl, var mannen de vårdade för skottskador skjuten i buken.

Här ligger skolan

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt