Uppgörelse klar om de ensamkommande

Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2017-11-27

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har nått en uppgörelse om de ensamkommande unga som kommit till Sverige.

De ensamkommande som blivit vuxna under Migrationsverkets långa handläggningstid får möjlighet att studera vidare i Sverige, och kan sedan få permanent uppehållstillstånd om de etablerar sig på arbetsmarknaden.

Efter hårda förhandlingar under helgen har regeringen nu en överenskommelse klar om ensamkommande.

– Överenskommelsen innebär att de allra flesta i denna grupp kommer få en möjlighet att stanna i Sverige, berättar en källa för Aftonbladet.

Frågan har splittrat regeringen och S och MP har stått mycket långt ifrån varandra.

Socialdemokraterna har stått bakom dagens regler, medan MP har krävt en lagändring som skulle göra att de ungdomar som inte hade fyllt 18 år när de kom till Sverige 2015, får stanna. 

En centralt placerad källa har hävdat att arbetet i Rosenbad har ”paralyserats” av konflikten – och att en lösning därmed har brådskat. 

– Det här har skapat mycket dålig stämning i huset och skymmer alla andra frågor, har personen tidigare berättat för Aftonbladet.

På månaden presenterade regeringen det förslag man kommit överens om på en pressträff i Rosenbad.

Med på pressträffen var migrationsminister Helené Fritzon (S), migrationsminister Ylva Johansson (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP), och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Uppgörelsen innebär att ensamkommande barn som blivit vuxna under Migrationsverkets handläggningstid får möjlighet att stanna kvar i Sverige för att slutföra sina studier. Efter det är det möjligt för dem att stanna i Sverige genom att etablera sig på arbetsmarknaden och på så vis få ett permanent uppehållstillstånd.

– Det gäller de unga som kom till Sverige innan den tillfälliga lagen presenterades, som har väntat i 15 månader eller mer på beslut från migrationsverket, har fått sin asylsökan prövad genom den tillfälliga lagen och fått beslut som vuxna, som studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta studera, som fortfarande befinner sig i landet och som inte begått brott, säger Gustav Fridolin (MP).

Förändringen görs i gymnasiereglerna i den tillfälliga lagen.

Förslaget behöver få stöd i riksdagen och är en tillfällig lösning. Regeringen hoppas att lagstiftningen ska träda i kraft före sommaren 2018.

– Regeringen avser att återkomma med bedömningen av kostnaden.  Nu går vi in i samtal med övriga partier, efter det kommer vi med beräkningar, säger migrationsministern Helené Fritzon (S). 

Regeringen vill även reformera lagen om egen boende för asylsökande, EBO. Enligt regeringen är det en viktig åtgärd för att stärka nyanländas etablering på arbetsmarknaden.