Tränaren skadad i stenattack – matchen skjuts upp

TT

Publicerad 2023-10-29

Lyons spelarbuss attackerades och tränaren Fabio Grosso skadades.

Krisklubben Lyons spelarbuss attackerades på väg till bortamatchen mot Olympique Marseille i franska Ligue 1.

Nu skjuts matchen upp och kommer att spelas vid ett senare tillfälle.

”Vi tog hänsyn till Lyons ovilja att spela matchen”, säger huvuddomaren Francois Letexier.

Arga fans kastade sten på bussen och rutor krossades på fordonet. Lyons tränare, VM-guldvinnaren från 2006 Fabio Grosso, skadades i attacken och fick uppsöka vård.

Det krossade glaset ska ha orsakat skärskador i ansiktet på Grosso. På bilder syns Grosso vandra in i Lyons omklädningsrum med ett stort bandage runt huvudet. Den 45-årige tränaren ska ha ett jack på tre centimeter ovanför sitt vänstra öga.

Enligt franska radiokanalen RMC är både spelare och tränare chockade över händelsen.

”Jag såg hur han såg ut”

Ett krismöte hölls med berörda parter och därefter togs beslutet att skjuta upp matchen till ett senare tillfälle.

”Vi tog hänsyn till Lyons ovilja att spela matchen. Därför har vi skickat ärendet vidare till berörda myndigheter som kommer att ta beslut kring vilka åtgärder man ska ta”, säger huvuddomaren Francois Letexier i ett uttalande.

Olympique Marseilles ordförande, Pablo Longoria, säger att agerandet är ”totalt oacceptabelt”.

– Mina tankar går till Fabio Grosso. Det är en person jag respekterar och har känt i många år. Jag vill se honom tillbaka så snabbt som möjligt. Jag såg hur han såg ut, säger Pablo Longoria.

Ministern upprörd

En buss med Lyons supportrar ska även den ha attackerats med stenar.

– Dessa bilder är upprörande. Att se den stenade bussen, Fabio Grossos blodiga ansikte. Det är oacceptabla handlingar som går emot vad fotboll står för. Jag hoppas att utredningen genomförs snabbt så att gärningsmännen hittas och straffas hårt, säger Frankrikes idrottsminister Amelie Oudea-Castera till nyhetsbyrån AFP.

Storlaget Lyon ligger sist i franska ligan efter en mardrömsstart med noll segrar på nio matcher. Efter fyra omgångar sparkades Laurent Blanc och in kom i stället Fabio Grosso.