Gulldén osäker om OS: "Ett val jag får ta"

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-03-07

Bella Gulldén är i Göteborg med sitt franska klubblag Brest för att möta Sävehof. Men hon har tackat nej till stundande OS-kval och EM-kval, och är osäker på om hon kommer att spela i OS även om Sverige kvalar in.

Handbollsstjärnan Bella Gulldén är osäker på om hon kommer att spela i sommarens OS, även om Sverige kvalar in.

– Just nu tänker jag inte mycket på OS, säger Gulldén, som är i Göteborg för att spela i Champions League med sin franska klubb Brest.

För några veckor sedan tackade Bella Gulldén nej till landslagsspelet i mars, med både OS-kval och EM-kval. Hennes högerfot är krasslig och klarar inte för mycket handboll.

– Det är lite upp och ner med foten, säger Gulldén dagen före Brests möte med hennes moderklubb Sävehof i Champions League.

Besvären fanns redan innan hon blev gravid med Lias, som föddes i juli förra året.

– De försvann under graviditeten. Men när jag började spela handboll igen kom problemen tillbaka. Det blir lite värre och värre hela tiden.

– Jag klarar att spela och träna. Det är mest på morgonen jag märker att foten blir sämre. Men frågan är hur jag ska klara hela säsongen, utan att det blir för hög belastning, säger Bella Gulldén.

Ska klara OS-kvalet

Hon valde bort OS-kvalet, med tre matcher på tre dagar 20–22 mars.

– Det ska tjejerna klara utan mig, säger Gulldén om uppgiften att bli tvåa i en kvalgrupp med Spanien, Argentina och Senegal.

Men om hon själv kommer att spela i OS – det är en annan fråga.

– Det är ett val jag får ta, säger Bella Gulldén.

Behöver en paus

Hon vill inte alls säga "nej tack" till allt framtida landslagsspel.

– Vi får se hur allt är framåt sommaren. Det kommer att bero på kropp och huvud, när jag väl kommer fram till ett beslut.

– Just nu har jag mycket fokus på familjen. Där går all min lediga tid, säger Gulldén.

Riktigt vad som är fel med foten vet hon inte.

– Jag har väl en hälsporre, som bidragit till att nånting har hänt. Nu tror de inte att det hjälper mer med sjukgymnastik för stunden. Jag behöver ha en lite längre paus för att bli helt återställd.

Under våren prioriterar Gulldén klubblaget Brest, som siktar på att ta sig till slutspelet med de fyra bästa lagen i Champions League. Brest är redan klar tvåa i sin grupp, före den sista gruppmatchen mot avsågade Sävehof.

Hem efter nästa säsong?

Hennes kontrakt med Brest sträcker sig över nästa säsong.

– Vi börjar planera för att komma hem efter nästa år, säger hon om framtiden.

Göteborgsområdet, där hon har sin familj och många vänner, eller Skåne, som är sambon Linus Perssons hemtrakt, ligger bra till.

– Det handlar väl om vem som kan lägga upp den bästa helhetsbilden för familjen. Jag har kontakt med några klubbar, säger Bella Gulldén.

– Jag har ju ingen utbildning eller nånting. Det är viktigt att börja planera åt det hållet också.

Gulldén funderar varje dag på vad hon skulle kunna tänka sig för utbildning.

– Men sen glömmer jag bort det, säger hon och skrattar.

Ger ny kapten rätt

Hon nämner läraryrket, eller att jobba med marknadsföring.

– Jag kan tänka mig att jobba inom handbollen också. Men inte som tränare. Det skulle bli exakt samma liv som jag lever nu. Det skulle vara skönt att få en lite mer normal vardag, säger Bella Gulldén.

Nyss blev det klart att Lugis herrtränare Tomas Axnér ska efterträda Henrik Signell som damernas förbundskapten till hösten. Axnér har sagt att landslagsspelarna kan behöva träna mer och bli bättre fysiskt.

Gulldén tror att Axnér är på rätt spår, och att svenska spelare främst behöver träna mer löpning och kondition.

– Vi är bra styrkemässigt, men saknar det lilla extra som till exempel Norge har, tycker Bella Gulldén.

Följ ämnen i artikeln