Öl och pizza – då gör David Nilsson, 26, succé

Publicerad 2013-06-01

David Nilsson jagar en SM-medalj i dag.

David Nilsson, 26, skiljer sig från andra proffslöpare.

För honom är kost bara en sekundär del i uppladdningen.

– Folk snackar om hur många sportdrycker man bör dricka innan ett lopp, jag tycker väl det är mer relevant att fundera på hur många öl man ska dricka, säger han.

Det stora svenskhoppet Mustafa Mohamed, 34, vill inte skaka hand med folk de sista dagarna innan Stockholm Marathon. För honom är hälsa, hygien och kost a och o inför ett lopp av sådan dignitet.

Högbylöparen David Nilsson – som slåss om SM-medalj i dag – har ett helt annat synsätt.

Sover till lunch

I stället för att kliva upp tidigt på morgonen och snöra på sig löparskorna, tar han hellre en rejäl sovmorgon. Ibland vaknar han inte förrän klockan 12.

– Så länge man springer den där milen tycker jag att man kan lägga upp dagen bäst man vill. Friheten är det jag gillar mest med att vara heltidslöpare, säger han till Sportbladet.

Och just friheten gör sig särskilt påtaglig på kvällarna. I stället för att stanna hemma, se på en film och gå till sängs i tid, söker han sig gärna ut på stan och tar en öl. Ibland två, ibland tre.

– Visst, går man över gränsen så känner man sig seg dagen efter. Men dricker man i rimliga mängder blir det snarare en lätthetskänsla.

Pizza = personligt rekord

Nilsson satte sitt personliga rekord, 2.28, i Pisa förra året.

– Då blev det en pizza och två öl varje kväll, tre kvällar i rad innan loppet. Ändå gjorde jag ju pers…

Kör du samma uppladdning inför Stockholm Marathon?

– Nej, men i början av veckan kände jag mig seg. I onsdags tog jag tre öl, sedan dess har det känts bättre.

Du tar död på myten om att alkohol och idrott inte går ihop?

– Jag har faktiskt testat att göra allt rätt med kosten, med då har det skitit sig. Det viktigaste är att man har det mentala på plats och tror på det man gör. Hur man laddar, det är nog individuellt.

Men du är inte den som lagar quinoa och dricker vatten?

– Egentligen gillar jag bra mat, men jag orkar inte laga den. Det blir ofta att man käkar ute.

Följ ämnen i artikeln