Kungen om utslagning: Det är idrottsmobbning

Publicerad 2019-02-23

SEEFELD. Nu ger Carl XVI Gustaf sin syn på diskussionen om tidig utslagning.

Kungen menar att den stora utmaningen består i att hjälpa barn som är sämre på en idrott till andra grenar – eller ge dem andra uppgifter.

– Man kan vara med som tränare, säger han till Sportbladet.

”Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn”. Det står att läsa i tredje kapitlet av Barnkonventionen, som blir svensk lag från och med nästa år.

Införandet kommer att påverka ungdomsidrotten, särskilt de föreningar som elitsatsar och ger barnen olika förutsättningar att träna och tävla. Är ett sådant system för allas bästa? Hur rimmar det med kapitel tolv som lyder att varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet?

”Det är idrottsmobbning”

Sportbladet har i dagarna belyst flera aspekter av det komplicerade ämnet. Vi har berättat om nioårige Carl Wilhelm och sjuårige Arvid som inte bedömts skickliga nog för att få spela fotboll i vissa lag.

När vi lyfter frågan med Carl XVI Gustaf under skid-VM i Österrike verkar han åtminstone känna till att ämnet figurerat i media. Men kungen har en annan ingång än att toppande föreningarna ska få nya förhållningsregler.

– Det som är viktigast för ledarna är att ta tag i de här ungdomarna och se till att de inte missuppfattar situationen. Det kan bli väldigt jobbigt. Alla är inte ämnen för en viss specifik sport. Just att man hittar på något annat för dem och kanske introducerar en annan sport som passar bättre för just den ungdomen. Det där är jättekänsligt. Idrottsmobbning, säger han.

”Ge dem en annan chans”

Du menar att det är okej att vissa barn inte kan vara med i vissa lag, att man ska hitta en annan…?

– Kan och kan. Det blir ju så. Vi alla är inte lämpade för allting. Då måste vi hjälpa dem så att de får en chans att hitta något nytt. Det är det som är ledarskap. Det krävs enormt ledarskap och psykologi från ledarens sida för att klara det på rätt sätt. Och framför allt föräldrarna, att de i den situationen kan backa upp på rätt sätt. Så att de inte pushar vidare åt fel håll. Det är något vi alla ska tänka på.

Vad vill du säga till en tioårig flicka eller pojke som vill vara med i ett lag men inte har fått för att hon inte anses bra nog?

– Ja, vad ska man säga? Det gäller att ge dem en annan chans. Testa andra sporter kanske. Man kan vara med som tränare en tid eller hjälpa till i laget på andra sätt. Så att man är med i gänget. Det beror på karaktären och personligheten.

Följ ämnen i artikeln