Snöplig förlust för Sverige – missade straff i sista sekund

Uppdaterad 2018-12-01 | Publicerad 2018-11-30

NANTES. Nathalie Hagman missade straffen i slutsekunden som kunde gett svensk kvittering i EM-premiären mot Danmark.

Den danska målvakten Sandra Toft avslöjar efteråt att hon visste var svenskan skulle lägga den – redan en halv minut i förväg.

– Jag sa till Althea (målvaktskollegan) i sista timeouten att får de en straff och Hagman ska lägga den så går jag in och tar den, säger Toft till Sportbladet.

Handboll

Isabella Gulldén var osäker till spel efter sin skada – men gav klartecken bara dagen innan öppningsmatchen i EM mot grannlandet Danmark.

Sveriges superstjärna såg – tillsammans med vänsternian Jamina Roberts – till att de blågula gick framåt på offensiven direkt. Redan i den tredje minuten hade svenskorna gått upp till 3–0.

I halvtid hade Sverige en knapp ledning (16–15), men var det klart bättre laget.

Räddade i målgården

Men efter pausen vände det. Danskorna lade i ytterligare en växel och tog tidigt i den andra halvleken ledningen för första gången.

Matchens avslutning blev en riktig nagelbitare. De båda lagen höll länge jämna steg, men med bara fyra sekunder kvar lyckades Danmark gå upp till 30–29 (då i spel sju mot sex eftersom de tog ut målvakten).

Sverige försökte att få in en sista boll – med tanke på att danska målet var tomt – men skottet räddades av utespelaren Anne Mette Hansen i målgården. Efter videogranskning åkte danskan på en utvisning och Sverige fick straffkast.

”Hon läste mig”

Nathalie Hagman, som tidigare gjort fem mål på straff i matchen (sju totalt) fick chansen men tvingades vänta länge på att få ta straffen då videobeslutet tog tid.

– Det är klart att man tänker mycket när man står där, säger Hagman.

Hon bestämde sig för en flipp. Men Sandra Toft, som hade bytts in just för straffen, räddade ganska enkelt.

– Sandra läste mig i det psykologiska. Jag har gjort många mål på det valet av straffkast tidigare men i dag räckte det tyvärr inte.

Hagman säger att du läste henne, Sandra?

–Ja.

Du visste var hon skulle skjuta?

– Jag hade en känsla för det.

Tar samma straff igen

Hon hade så bra känsla att hon i den sista timeouten, med en halv minut kvar, sa till kollegan Althea Reinhardt, som stod i spelet:

– Får de en straff och Hagman ska lägga den så går jag in och tar den.

Hagman:

– I dag blev jag syndabock, men nästa gång hoppas jag att jag blir hjälte.

Känner du dig som en syndabock?

– Klart jag är väldigt, väldigt besviken. det är jobbigt just nu.

Samtidigt berättar hon att hon är redo att revanschera sig om tillfället bjuds i nästa match, då mot Serbien som vann öppningsmatchen mot Polen (33–26).

– Blir det samma läge igen mot Serbien tar jag den om jag får den, säger hon.

”Hade gjort likadant”

Isabella Gulldén visade efter matchen tydlig besvikelse över Hansens agerande vid Sveriges sista anfall.

– Det är dåligt. Det blir osportsligt. Det hade varit mål annars. Men jag förstår att hon gör det. Jag hade gjort likadant, säger hon och fortsätter:

– Danmark kontrollerade det i andra halvleken. Det hade varit en bonuspoäng om Hagman hade satt den. Nu måste vi vinna de här två matcherna.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se