Brandeborn: ”Du kan likaväl lägga ner den tiden på skolan ”

Uppdaterad 2018-04-24 | Publicerad 2018-04-02

Glöm onlinespel, shopping och fika.

Christopher Brandeborn har valt en annan väg - han är entreprenör och nyexaminerad från Handelshögskolan.

– Lamporna släcks alltid någon gång. Oavsett om du har 35 miljoner eller 35 000 på kontot så är det inte så kul när alla andra har ett syfte i livet, säger Brandeborn.

Följ ämnen

Han är primärt fotbollsspelare. Men när man sitter och pratar med Christopher Brandeborn är det lätt att hamna utanför ”ankdammen”, som han själv kallar fotbollsvärlden, och i stället prata om annat.

– Du har varit van att spela inför 40 000, men helt plötsligt gör du inte det längre. Vissa kan kanalisera det på olika sätt, bli sportchef till exempel. Sen finns det andra som inte vill hålla på med fotboll och då kan det vara smart att i alla fall har fullständiga gymnasiebetyg, och att man kanske började toucha något när man var 28-30 år, säger Brandeborn och fortsätter:

– Kolla på (Andreas) Granqvist som gick hem till Helsingborg, det gör han för att han ser en framtid för sin familj och sig själv snarare än den ekonomiska vinningen. Så jag tror att fler spelare går emot att göra så, men fler hade nog behövt höra det när de var 14-15 år.

”Man ser ju lite sliten ut”

Brandeborns första stora projekt utanför fotbollen inledde han redan som 16-åring då han och en kompis öppnade en klädbutik i Västerås. Sen har det blivit en del projekt och studier på vägen. Han har läst på KTH och Handelshögskolan.

– Först läste jag juridik, avancerad matematik och sen en bachelor på Handelshögskolan. En bachelor i finans och redovisning. Nu är jag klar för den här gången.

Det låter svettigt.

– Man ser ju lite sliten ut, haha.

– Det ger mycket energi också. Det är självklart att man ska göra något mer. Ibland går fotbollen sämre och då ska man gärna ha något vid sidan om som man får energi av, och inte bara tänka på fotboll hela tiden. Men jag har inte alltid haft normala dagar.

Vilka är de sämsta dagarna?

– Det finns många historier. Jag har spelat bortamatch i Sundsvall, varit hemma med bussen 04.30 och sen skrivit tenta 08.00. Tenta, nytt plugg, jobbmöte, nytt plugg och sen tenta igen. Jag har skrivit fyratimmarstentor på två och en halv timmar för att sen ta en taxi till Arlanda med flyg för att möta Mjällby. Match direkt, sen buss hem och tenta dagen därpå. Alla runt omkring har hjälpt till, både i skolan, jobbet och fotbollen. BP är långt fram där, de förespråkar att man ska göra något annat. Det blir ett pussel att lägga, det handlar om logistik och planering.

Vi träffas i centrala Stockholm på ett kontor. Där driver han fotbollsappen ”Just Football”, som han startade tillsammans med tre kollegor.

– Appen är en korsning mellan det digitala och det verkliga. Vi vill bidra till att fler människor spelar fotboll med flera andra människor. På så sätt bidrar vi till interaktion och fysisk hälsa, ett problem som man inte bara ser i Sverige, det finns även i Europa och resten av världen. I stället för att prata om det så erbjuder vi användarna något de uppskattar och vill göra, plus att det har en positiv effekt utanför. Det är som ett Pokémon GO för fotboll, som Fifa men på riktigt, säger Brandeborn.

Hade du varit en bättre spelare om du inte hållit på med appen och pluggat?

– Nej, det vore fel att säga. Det hade kunnat vara tvärtom. Livet är bara en enda mängd av beslut, vad som helst kan hända. Jag tror man ska göra det man brinner för och tycker är jäkligt kul. Jag gillar vara i de olika miljöerna.

– Jag är glad över den karriären jag har, det är få förunnat att försörja sig på fotbollen. Det största ögonblicken, det som sätter allt i paritet, är de hetaste matcherna man har spelat, man har mött Hammarby eller spelat derbyna mellan Assyriska och Syrianska. Då blir inte en tenta så viktig. Därför tror jag att många idrottare har goda möjligheter att göra mycket saker efter karriären för att de är vana att ha press på sig, de kan hantera andra miljöer. Men jag skulle inte säga att jag hade varit värsta spelaren om jag hade gjort så och så.

Vad är dina tips till klubbar och spelare?

– Jag är primärt en fotbollsspelare, det är alltid mitt val nummer ett. Jag har missat en träning den här försäsongen, jag har nog tränat mest av alla spelare. Klubbar borde öppna upp för att folk ska göra andra saker, det ligger i svensk fotbolls intresse att informera, på samma sätt som spelarföreningen med Erlingmark är väldigt duktiga på att informera om försäkringar och ge finansiella tips. Många av mina vänner, som har spelat många år i allsvenskan och börjat komma upp i min ålder, inser att de inte har så många år kvar och så måste de åka och ”banka” i Kina till att börja med, sen göra något annat.

– Oavsett hur mycket pengar du har på kontot så gör det dig inte gladare. Klubbarna ska hjälpa spelarna att få sina dagar att gå ihop. Man ska inte se det som något som tar fokus från fotbollen, utan snarare att det gör spelarna till ännu bättre fotbollsspelare. Fler klubbar kanske skulle tjäna på att lägga träningarna klockan 17.00, och hitta spelare som är intresserade av ett jobb. Du kan inte träna hur mycket som helst på en dag. Om du jobbar två-tre timmar eller pluggar två-tre timmar på distans så kommer det inte att göra dig till en sämre spelare. Det finns flera världsspelare som är utbildade.

”Vad finns innanför pannbenen?”

Men det kan vara svårt att starta med det när du är 18–19 år.

– Varför?

– Det är för att man har lagt fotbollsspelare i ett fack. Fotbollsspelare är inte alltid positivt att säga, du tänker ”vad finns innanför pannbenen?” Det gäller att man flyttar fokus från det. Är det häftigt att gå till skolan i landslagsbyxor när du är 15 år och strunta i matten? Det ger dig inget extra, du kan likaväl lägga ner den tiden på skolan.

Han är född i Västerås och spelade i Skiljebo SK innan han tog steget till Degerfors IF. Där hade han en riktigt fin säsong med tio mål på 20 matcher. Men det hände även annat som förändrade hans livssyn.

Första säsongen förstörde han sitt immunförsvar.

– Jag var väldigt dålig. Vi spelade borta i Gävle i minus 15 grader, jag hade feber men spelade ändå. Det gjorde att jag sabbade mitt immunförsvar. När jag blev sjuk efter det så behövde jag alltid äta antibiotika, jag bar mask när jag flög och jag åt även massa piller så att jag skulle få i mig all näring. Det tog nästan tre år innan mitt immunförsvar blev bra. Det var tufft som fan, det var mitt första år i klubben. Jag fick chansen och ville spela, trots att jag var sjuk. Man ska inte träna eller spela när man är sjuk, det har jag lärt mig den hårda vägen.

Andra säsongen blev poängmässigt bäst. Det var även då en före detta storspelare hade pratat med honom. Han fick höra att ”lamporna alltid släcks” någon gång. Det fick Brandeborn att tänka om.

– Det var min ”breaking point”. Jag var 21 år och det var min bästa säsong i Degerfors, tio mål på 20 matcher, som mittfältare. Degerfors höll på att åka ur, så det var en bra säsong. Jag hade en del allsvenska avtal framför mig, och en del utländska möjligheter. Men då valde jag att flytta till Stockholm för att plugga vid sidan om.

Sen blev det Assyriska där Azrudin Valentic, som var assisterande till Olof Mellberg i Brommapojkarna, var tränare. 2016 hamnade Brandeborn i BP.

– Jag har haft bra år i BP. Laget vinner, vi säljer spelare men stommen finns kvar.

Vad säger du inför säsongen?

– Vi har förädlat många spelare men jag har själv valt att vara kvar. Jag trivs bra i BP. Men en spelare man ska hålla koll på är Carl Starfelt som gick till IFK Göteborg. Han skulle vi haft kvar, han kommer att bli riktigt bra i allsvenskan, han är en superspelare.

– Förut hette det koncept under Olof, nu heter det struktur under Luis (Pimenta). Det är väldigt lika tankesätt, det kräver mycket av spelarna, kräver mycket lojalitet. Skillnaden nu är att det är bättre, men det kommer att krävas mer då lagen är bättre och vi har tappat lite fler spelare än tidigare.

”Jätterappa och har häftiga necessärer”

Vad kan man förvänta sig av dig i allsvenskan?

– Det blir nog inte så stor skillnad. Man kan kategorisera spelare. Ta ”Mackan Gustafsson”, han är en fantastisk fotbollsspelare. Om han spelar i BP, Torslanda eller Arsenal så kommer han att passa in i alla miljöer. Han har spelintelligensen och touchen, det skiljer så lite i fotboll, det är små hopp hela tiden. Sen finns det andra spelare, som är jätterappa och har häftiga necessärer och hår, som gör tolv mål och går till Holland och Belgien. Sen blir det fiasko där. De försöker köra samma stil, men spelarna är lite snabbare, lite starkare - så då blir de utraderade.

– Jag är en spelare som försöker göra samma sak och spelar på samma sätt. Jag flyttas runt mycket, jag har spelat på fem olika positioner på försäsongen. Jag kan göra målen, jag kan spela fram till målen eller vara den som spelar fram till den som ska spela fram till målen. Jag både gnuggar och försöker spela fotboll. Jag tror allsvenskan kommer att passa mig väldigt bra i jämförelse med superettan där det ett och samma tempo.

När Daniel Majstorovic blev klar som sportchef pratade han om att ”ta klubben till nya höjder” och ”etablera klubben i allsvenskan”. Hur tänker du kring det?

– Titta på Felix Beijmo. Eller för den delen Joel Asoro och Thomas Poppler Isherwood. Det är många spelare som har gått från klubben. Problemet är att när du åker ner till division 1 är det inte attraktivt att vara kvar som bästa 16-åring eller 17-åring, då går man utomlands direkt i stället. Det BP behöver göra är etablera sig som allsvensk klubb. Då gör du det bra där och sen går du utomlands. Det ska inte vara att du går till Djurgården för två miljoner kronor. Det är en bedrövlig försäljning för Felix, han kommer säkert kunna gå för 30 miljoner kronor. Sen är det Jacob Une Larsson och Jesper Karlström. Det är gamla BP-spelare, det är toppenspelare och riktigt bra killar allihop. Jag tror att BP är på rätt väg nu däremot. Tittar man på pojkar 14-15 år så kommer det bra killar, men det är sönderhackat däremellan.

BP tar inte på sig för stor kostym på en gång efter sportchefs- och tränarbyte?

– Man ska vara talangfabrik fortfarande. Men vem säger att man inte ska kunna etablera sig i allsvenskan? Det är en balansgång i allt. BP måste tänka på stommen, den sätter grunderna. Där finns samma mentalitet - oavsett vilka spelare som kommer och går. Vissa spelare måste du sälja för att få maskinen att rulla på, men samtidigt måste du ha egna ambitioner.

– Häcken är ett tydligt exempel på en klubb som har gått från att inte vara så sexig klubb i Göteborg till att nu ha en egen arena, ambitioner, superspelare och ett jättebra lag. BP måste göra samma grej, och också få mer publik. De bästa 13-14-åringar kommer att spela där för att det är den bästa utbildningen, och så kommer det att fortsätta att vara.

Men kommer spelare som John Guidetti och Albin Ekdal tillbaka?

– Det är problematiken när du inte bygger ”legacy”, som vissa klubbar har.

Brandeborn gillar att tycka till om saker och ting. Så även när vi ramlar in på de allsvenska trupperna.

– Man kan häpnas över trupperna som blir haussade i media ibland. När jag ser över trupperna i allsvenskan så finns det lag som ser riktigt bra ut, sen finns det trupper som kommer att få det svårare än BP.

Vilka är det?

– Vi kan gå in på (Jesper) Arvidsson. Han gillar att twittra mycket, det gör han bara för han vill bli journalist. Det är ju bra, han vill göra något efter karriären. Han säger att vi slutar efter dem, eller vad han pratade om. ”Jag kan dricka och spela”, eller vad han sa. Vi får se...

Ni klarar er kvar?

– Det kommer vi definitivt att göra, hundra procent. Vi kommer att vara bättre än BP någonsin har varit. Vi kommer varken kvala eller åka ur, men vi kommer definitivt att stanna kvar. Den mentaliteten finns. Att titta uppåt går inte, det blir löjligt, det är bara kolla på budget och spelare. Jag kan inte sitta och säga som jag gjorde förra året med att vi ska vinna alla matcher, den kvalitén hade vi då. Men nu är hoppet för stort, det finns klubbar som är riktigt bra.

Hur ska ni spela?

– Vi kommer nog att spela på många olika sätt. Vi har spelat i fyra olika spelsystem hittills, det är på det sättet vi ska försöka bli svåra att läsa in. Det är egentligen bara siffror. Bollen ska gå längs backen, som alltid. Vi ska försöka vara bollförande i alla matcher.

Små trianglar?

– Ja. I fina trianglar. Det kommer se fint ut, sen måste man vinna i boxarna. Det är där det kommer att avgöras i år med, att vi är starka i den defensiva boxen och gör mål i den offensiva. Däremellan kommer det inte vara några problem, när det gäller de spelarna vet jag att vi kan konkurrera med alla lag.