Karlsson: Citys chans att skriva historia hänger på skadan

De Bruyne utgick skadad.

Segersviten tog slut, men drömmen om att gå obesegrade genom Premier League lever fortfarande – tack vare en straffräddning i sista minuten.
Men nu kommer de riktiga prövningarna för Manchester City.
Kevin De Bruyne bars ut på bår och chanserna att sätta poängrekord och utmana om titeln i Europa hänger på beskedet kring belgarens skada.

Stortränare som Mourinho, Klopp, Conte, Wenger och Pochettino har gått bet. Liksom alla andra nuvarande tränare i Premier League som har försökt.
Den enda som lyckats ta poäng av Manchester City den här säsongen är den sparkade Ronald Koeman som fick med sig 1–1 med sitt Everton. Det var i augusti.
Det var nog inte många som hade tippat på att Roy Hodgson, av alla människor, skulle bli den som satte stopp för detta rekordjagande Manchester City. Men det var fullt rättvist.
Istället för att backa hem med hela laget till eget straffområde överraskade Crystal Palace genom att kliva fram och åtminstone försöka störa Manchester City. Det var vägvinnande. Palace hade ett par fina lägen första 20 minuterna och även om City hade 73 procent i bollinnehav i första halvlek var det ett frustrerat bortalag. Det var Palace som hade fått matchen dit de ville och det handlade mycket om att Hodgson än en gång hittat rätt.

Hodgson lyft krisklubben

När Sverigebekantingen anställdes av Crystal Palace raljerades det över hela fotbolls-Europa. Roy Hodgson var knappast ett opportunistiskt tränarval. Hodgson kommer i England alltid vara förknippad med den försmädliga EM-förlusten mot Island, men rekryteringen symboliserade även en uråldrig engelsk fotbollssyn.
Roy Hodgson är den gamla engelska skolan. Rak, enkel fotboll, 4-4-2, maniskt positionsförsvar. Han ersatte Frank De Boer som är den nya sortens tränare: Modern, possessionbaserad fotboll, vilja att spela efter marken.
Det går absolut att ha synpunkter på hur Crystal Palace först hämtade in Frank De Boer för att förändra spelsättet och sedan sparkade holländaren efter fyra matcher (ett jättemisslyckande av klubbledningen), men det hindrar oss inte för att konstatera att Crystal Palace har mått väldigt bra av att få in Roy Hodgson.
Laget har blivit defensivt organiserat och med en guldklimp som Wilfried Zaha kan de hota alla motståndare.

Nära att bryta sviten

De stod emot hela andra halvlek (trots att Scott Dann utgått med en knäskada tidigt i matchen) och när Zaha i 90:e minuten svarade för en individuell prestation hade domaren Jon Moss några sekunder senare pekat på straffpunkten. Skulle de chocka genom att besegra Manchester City? Skulle Palace – av alla lag – vara lilleputten som krossar Citys dröm om att gå obesegrade?
Nej. Luka Milivojevic slog en svag straff som Ederson räddade och Crystal Palace fick nöja sig med en poäng.
Manchester City fick inte tangera Bayerns rekord på 19 raka segrar, men Pep Guardiola har större bekymmer än så.

Citys stjärna Jesus tvingades utgå med skada.

Tung skada

Matchen avslutades med att Jason Puncheon tacklade Kevin De Bruyne bryskt. Belgaren bars ut på bår (även Puncheon skadade sig i situationen) och City lär få klara sig utan De Bruyne en tid. Dessutom hade Gabriel Jesus klivit av redan i första halvlek med en knäskada.
Julfotbollen sätter sina spår.
Manchester City kommer att jogga hem ligatiteln oavsett, men en långvarig skada på Kevin De Bruyne kommer att påverka deras chanser att slå rekord och skriva in sig i historieböckerna som tidernas bästa Premier League-lag.
Hösten 2017 har, som City-supportern Liam Gallagher uttryckte det, varit ”det största som hänt”.
Men året kunde, bortsett från en räddad straff, knappast ha avslutats på ett mycket sämre sätt.