Djurgårdens kritik mot Svenska ishockeyförbundet

Publicerad 2024-02-15

De svenska elitföreningarna i ishockey tvingas nu vara med i sina respektive ligaorganisationer.

Men svenska ishockeyförbundets tillvägagångssätt innan förslaget röstades igenom kritiseras.

– Det ligger på deras sida att alla föreningar har möjlighet att yttra sig, säger Djurgårdens ordförande Ulf Grunander.

Efter turerna i den segdragna hockeyettan-konflikten, som sträckte sig närmare tre år bakåt i tiden, togs i förra veckan ett avgörande beslut ihop med Riksidrottsförbundet: klubbarna i SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SDHL ska ingå i den organisationen som håller i den serien man spelar i.

Detta trots att Riksidrottsnämnden tidigare beslutat att SIF inte kan tvinga sina medlemsföreningar att ingå i en ligaorganisation.

Djurgården: ”Minskar möjligheterna”

Flera klubbar vänder sig nu mot det nya beslutet enligt Sportbladets uppgifter, inklusive Djurgården som menar att det handlar om att man ”kringgår” RIN:s beslut.

– Vi tycker inte att det är rätt gjort. Det blir ju svårare att sätta kommersiella avtal nu och göra andra förändringar. Det minskar arbetsmöjligheterna för en förening, säger ordföranden i Djurgården, Ulf Grunander till Sportbladet.

Anders Larsson och Hockeyförbundet får kritik.

”Det måste ligga på förbundet”

Det ska ha varit ett enhälligt beslut och en solklar majoritet till fördel för det nya förslaget.

Grunander är även kritisk till bristen på kommunikation för att kalla de berörda parterna.

– Vi har inte fått något riktigt sammankallande från varken ligaorganisationen eller förbundet. Där gör man inte rätt för att skicka ut kallelsen. Vi hade för dålig information.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det ligger på deras sida att när man gör en stadgeförändring av den här digniteten att alla föreningar har möjlighet att yttra sig. Jag har pratat med en del andra, som hockeyallsvenskan, men jag har i alla fall inte blivit kallad. Det måste ligga på förbundet.

Ordföranden kritiserar ligan

Klubben gick ut i en skrivelse inför förbundsmötet och delade med sig av ett utkast till ligaorganisationen för att lyfta frågan, utan gehör.

– Jag ringde till Gabriel (Monidelle, hockeyallsvenskans Vd) och sade att jag inte tycker att det var bra skött. En så viktig ändring i stadgarna måste man ha en mer djupgående diskussion med olika klubbar om.

Röstningen om förslaget slutade 223–0, därmed har Djurgården haft möjlighet att rösta emot. Men det är främst elitklubbarna i SHL och SDHL, samt distriktsförbunden som har rösträtt. Därmed hade Djurgården sina två röster främst via damlaget som spelar i högsta serien.

Det är ju en stor fråga, den påverkar ju hela idrottsrörelsen.

– Jag håller med. Ligaorganisationen och förbundet ska ju hjälpa föreningarna, inte styra dem. Vi har ju 9000 medlemmar som vi ska stå upp för, försvara och se till att saker går rätt till för. Även om vi inte vill skapa något motsatsförhållande.

”Där har de inte hjälpt till”

Djurgården menar att förbundet i det här fallet också ger sig rätt att ”gå över huvudet på föreningarna” (som är närmare 300 till antalet) när det gäller kommersiella avtal, samt att förbundet ”överger” rollen att värna om föreningarnas bästa.

Något flera klubbar ska ha instämt i.

Det går ju att argumentera för att det här tar bort en del av friheten för föreningarna.

– Precis, det är så vi upplever det. Vi har en gammal tradition och många medlemmar som nu även sagt sitt, då måste vi stå upp för dem i sådana här frågor. Det är inte meningen att bli attackerande och båda parter gör bra saker, men en sådan stor förändring som det här är. Där har de inte hjälpt till bra och sett till att processen fungerat, säger Grunander.

LÄS VIDARE