Sverige slog USA för första gången på åtta år

Tre poäng av Lukas Wernblom

Uppdaterad 2018-04-23 | Publicerad 2018-04-22

Sverige hade inte vunnit mot USA i U18-sammanhang på åtta år.

Men efter två sena mål av Lukas Wernblom såg småkronorna till att bryta den dystra sviten.

– Det var väldigt skönt, säger matchhjälten till Sportbladet.

Du med Aftonbladet Plus Premium kan se alla Sveriges matcher i U18-VM i ishockey.

Efter de två inledande segrarna mot Schweiz och Vitryssland ställdes Sverige mot tuffast möjliga motstånd under söndagen. USA är regerande mästare och har vunnit sju av de nio senaste upplagorna av U18-VM. Det var dessutom åtta år sedan Sverige vann mot USA i U18-sammanhang. Inledningsvis såg det också ut som att den dystra sviten skulle förlängas.

För bara knappa två minuter in i matchen fick USA chansen i numerärt överläge. En chans som de utnyttjade på bästa sätt då svenskamerikanen Oliver Wahlstrom gjorde 1–0. Tuff start för småkronorna som dock skulle svara direkt när Sverige fick chansen i Powerplay. Karlskoga-spelaren David Lilja fick pucken i slottet, och på andra skottförsöket kvitterade Lilja till 1–1.

Wernblom stor hjälte

Sverige som gjorde en relativt blek insats trots segern mot Vitryssland såg betydligt bättre ut i dagens match. Sverige skapade mycket chanser samtidigt som Olof Lindbom spelade stabilt i målet.

I slutet av den tredje perioden fick också Sverige ett gyllene läge i powerplay. Då klev Modo-forwarden Lukas Wernblom fram och tog på sig hjälterollen. Wernblom fick pucken i slottet och gjorde inget misstag när han satte dit 2–1 till Sverige.

– Jag sköt egentligen bara. Jag hörde att Olof knackade med klubban och att det var lite kvar av powerplayet. Jag la bara till pucken och försökte lägga den på mål, säger Wernblom till Sportbladet.

Samme Wenblom satte sedan också 3–1 till Sverige i tom kasse. Segern innebär att det var första gången på åtta år som Sverige slog USA.

– Det var väldigt skönt. Även om vi inte gör vår bästa match så är det skönt att vi vinner ändå till slut. Första två perioderna tycker jag inte att vi kommer upp riktigt som vi ska. Men tredje gör vi bra och får resultatet med oss så självklart tar vi med oss det.

Sverige sista match i gruppspelet är på tisdag då man ställs mot Kanada. Sportbladet sänder matchen med start 16.30.