Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Isabelles fina video – efter positiva cancerbeskedet

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra hösten inledde sexåriga Isabelle sin behandling mot leukemi. Och nyligen fick familjen glädjebeskedet – hon är fri från cancerceller. I ett videoklipp delar Isabelle med sig av den glädjande nyheten, som har berört många.

I slutet av oktober 2018 insjuknade sexåriga Isabelle i hög feber och började kräkas. Tre dagar senare fick familjen beskedet – hon hade akut lymfatisk leukemi. För mamman Angelica Johansson Svahn, 26, och pappan Richard Johansson, 33, rasade världen samman. I samma veva som de skulle få sitt tredje barn skulle Isabelle påbörja en behandling på 2,5 år.

– Det var ju sorg, jättesorg. Man tänkte att man skulle förlora henne såklart. Så skulle ju lillebror komma, och det kändes ju fruktansvärt, det kändes som att jag skulle byta ut ett barn mot ett annat. Vi kunde inte sluta gråta. Det var ju en chock, vi var i kris, säger Angelica.

Nu har cirka tre månader av behandlingen gått och den första tiden har varit tuff, något även Expressen skrivit om. Angelica beskriver det som en tid med toppar och dalar. Isabelle har varit väldigt sjuk och har haft enorma smärtor.

– I de stunderna tänker man ”det här klarar inte vi, 2,5 år till av det här, det går bara inte”. Det är känslomässigt utmattande att se sitt barn så fruktansvärt sjuk. Men sen så fort hon varit bra, så blir man otroligt lycklig och glad av de små sakerna man aldrig tänkt att man skulle glädja sig över innan.

1 av 8 | Foto: Privat
Angelica och Isabelle.

”Det blev en vändpunkt”

I slutet av januari fick familjen glädjande nyheter. Benmärgsprovet visade att Isabelle är helt fri från cancerceller.

– När vi fick det här beskedet och kunde se hennes glädje det, blev det som en vändpunkt för oss. För oss känns det otroligt skönt att all den här sorgen, ångesten och smärtorna hon har haft i tre månaders tid är av en anledning, det funkar.

Beskedet firades med alkoholfritt bubbel. Och när Angelica inte såg, spelade Isabelle in en video på hennes mobil där hon berättar att hon inte har några cancerceller kvar: ”Min pappa och mamma började gråta, och jag blev så glad att jag också började gråta”, säger hon i klippet som delats på Facebook.

– Jag blev helt tagen av det hon sa. Man kunde verkligen se hennes glädje i filmen. Hela den dagen var det som att gå på moln. Det var jättehärligt.

Den tuffa behandlingen kommer dock att fortsätta ett bra tag till, för att motverka ett återfall. Familjen har en Facebooksida där de delar med sig av Isabelles sjukdom – en anledning är att inspirera andra.

– Kända och okända har skrivit och berättat hur vårt besked och vår historia förändrat deras sätt att se på vardagen och deras liv, säger Angelica och fortsätter:

– Isabelle har pratat om den första tiden hon blev sjuk, hon vill ju vara den som kan stötta andra barn som går igenom samma sak.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Familj

Sorg

Cancer

Barncancer