Därför ska du välja hängmörat kött
Köttskolan del 3
Vad är hängmörat kött, vad gör det för smaken – och varför är det värt att lägga lite extra pengar på just det här köttet?
I tredje avsnittet av köttskolan guidar kocken Mattias Larsson till allt du behöver veta om hängmörat kött.
När köttet får hänga – och bli hängmörat – så mognar det vilket ger en djupare och rikare smak. Samtidigt sker en mörningsprocess så att köttet blir mörare ju längre det får hänga.
Det förklarar kocken Mattias Larsson i klippet.
– Köttet tappar också lite vatten vilket ger en ännu mer intensiv smak, säger han.
Så smakar hängmörat kött
Hur smakar då ett mer hängmörat kött? Köttet får oftast en rödare, djupare färg och smaken kan bli lite nötaktig. Det kan också få en renare och tydligare smak. Ett välhängt kött kan också ha en lätt doft av grönmögelost.
– När man har en sådan här fin köttbit så behöver man ju inte så mycket tillbehör. Den behöver bara kryddas med salt och peppar. För man vill känna den fina, härliga köttsmaken, säger Mattias.
I klippet får du även lära dig:
- Hur du känner igen ett hängmörat kött
- Varför det är värt att lägga lite mer pengar på hägnmörat kött
- Vad den svarta, torra ytan på hängmörat kött innebär
Lär dig allt om kött i Godares köttskola
Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.