Så väljer du godaste fläskköttet
Köttskolan del 5
Kotlett, karré, filé, skinkinnanlår, fläsklägg eller fläskbog. Det är inte helt lätt att veta hur varje bit bäst ska tillagas och vilka delar som passar bäst till vad.
I femte delen av Godares köttskola guidar kocken Mattias Larsson till rätt val av fläskkött.
Fläskkött ät oftast ett enkelt och relativt billigt kött – perfekt i grytor, till goda tillbehör eller på grillen.
Men hur vet man vilket fläskkött som är godast till vad, och hur tillagas det för bästa resultat?
Kocken Mattias Larsson förklarar i klippet.
- En fin kotlett eller en bit karré är kött som ska stekas lätt tills det precis är så där perfekt genomstekt. Antingen gör du det i skivor, eller helsteker för ännu saftigare resultat.
- Mindre mört fläskkött som skinkinnanlår är lite tuggigare och lämpar sig bättre i tunna skivor. Mattias favorit är att panera skinkinnanlåret i mjöl, ägg och ströbröd och steka en riktigt frasig och fin schnitzel.
- Segt kött som fläsklägg eller fläskbog ska tillagas under många timmar. Det kan kokas eller bräseras i ugnen.
Schnitzel – så lyckas du med fraset
Så känner du igen rimmat kött
Många gånger säljs segt kött som fläsklägg säljas som ”rimmat”, det vill säga att det har legat i en saltlag.
– Det kan man känna igen på att det är rosa när det är tillagat, precis som smörgåsskinka, säger Mattias.
I klippet förklarar han vad rimmat kött lämpar sig bäst till, samt mycket mer om vilket fläskkött du ska använda till vad – och hur det ska tillagas. Missa inte det!
Lär dig allt om kött i Godares köttskola
Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.