
Johansson, Gustav
Klassiska rätter på veganskt vis
289,00 kr
Läs mer
Den 14 maj firas en riktig gatuköksklassiker.
Stjärnkocken Erik Videgård säger sig själv ha ”bejakat sin inre tunnbrödsrulle” – och vet nu allt om hur man gör den på bästa sätt.
Här delar han med sig av historien, recept och rätt vikningsteknik.
Två kokta med hemmalagat mos, ketchup, rostad lök – och extra mycket bostongurka, tack!
Så kommer det låta hos många gatukök i helgen – den 14 maj firas tunnbrödsrullens dag runt om i landet.
– Tunnbrödsrullen har verkligen tagit skruv och seglat upp som en supertrend och det gör mig verkligen glad. Tunnbrödsrulle är ju Sveriges enda bidrag på snabbmatssidan, säger Håkan Söder.
Han är grundare av Facebookgruppen Tunnbrödsrullens vänner, som i dag har närmare 16 000 medlemmar.
– Det visade det sig att det fanns ett enormt tryck att få prata om tunnbrödsrullar, säger Håkan Söder.
Tunnbrödsrullen med korv och potatismos sägs ha uppfunnits i mitten av 1960-talet av Elov "Loffe" Bråtfors på torget i Stuvsta.
– Jajamen. Jag var först med tunnbrödsrulle med mos och korv. Den finns ju överallt idag. Men räksallad och allt påhitt kom senare. På klassiskt vis ska den servas med bostongurka, sa Elov "Loffe" Bråtfors i en intervju 2016, enligt tidningen Mitti.
Medlemmarna i Tunnbrödrullens vänner får varje år nominera och rösta om vilken kiosk som gör den bästa tunnbrödsrullen. 12 kandidater får sedan ett diplom med texten "Godkänd av tunnbrödsrullens vänner".
Här är Sveriges godaste tunnbrödsrullar 2022
1. Brogrillen (Bro, Stockholm)
2. Nyhetsgrillen (Kungsholmen, Stockholm)
3. Grilladd (Huddinge, Stockholm)
4. Sofie's grill (Bromma, Stockholm)
5. BBQ KITCHEN (Eskilstuna)
6. Huvudstagrillen (Huvudsta, Stockholm)
7. E4-baren (Hägersten, Stockholm)
8. Prestogrillen (Lidingö, Stockholm)
9. Göstas korvrestaurang (Södermalm, Stockholm)
10. Bamba gatukök (Värmdö, Stockholm)
11. Hemsegrillen (Hemse, Gotland)
12. Matteus kiosk och grill (Östermalm, Stockholm)
– De flesta ligger i Stockholm, tunnbrödsrulle verkar vara en Stockholms-grej, den är svårare att hitta i Malmö och Göteborg på samma sätt, säger Håkan Söder.
Tunnbrödsrullen är lätt och kul att göra själv också. Allt som behövs är tunnbröd, korv + potatis i någon form.
– Trots att det är så lätt får du verkligen allt i ett. Det är kött, bröd, potatis och sallad, så du blir ordentligt mätt, säger Erik Videgård.
Under sin karriär har han drivit flera kända krogar, däribland East på Stureplan, Fjäderholmarnas krog och Diana i Gamla stan.
– Jag älskar tunnbrödsrulle. Det är min ”guilty pleasure”, även om det inte är något jag tidigare velat skylta med. Jag brukade köpa en rulle och sitta i bilen och äta upp den så att ingen skulle se mig, säger han.
Men nu har det blivit ändring på det.
Erik Videgård har lanserat sina egna tunnbrödsrullar på flera restauranger. Inför Tunnbrödsrullens dag har han gästspel i Åre med tunnbrödsrullar på menyn.
– Nu bejakar jag min inre tunnbrödsrulle, säger han.
– Jag tycker att man ska hylla vår svenska grillkiosk, som vi faktiskt är rätt unika med.
Erik förklarar i tre enkla steg:
– Så kallade "strutar" är inte godkända som tunnbrödsrullar, tillägger han.
Brödet som serveras till är oftast svenskt tunnbröd som är ojäst och traditionellt baserat baserat på korn- eller havremjöl, numera oftare på mjöl från råg eller vete.
Här hittar du ett superenkelt recept på snabba tunnbröd.
Om man inte bakar det själv eller har lyckan att bo där man bakar riktiga, stora tunnbröd kan det vara lite klurigt att få tag på ”rätt” bröd, enligt Erik.
– Antingen får prata in sig hos sin lokala kiosk och fråga om man får köpa några, eller så finns de hos grossisthandlare. Man kan också be sin lokala handlare ta in de här stora, halvmåneformade bröden.
Tunnbrödsrullen är dessutom superenkel att veganisera – byt bara ut korven mot vegokorv och smöret till den mjölkfria varianten.
Johansson, Gustav
Klassiska rätter på veganskt vis
289,00 kr
Läs mer
40 min
30 min