Här är Sveriges populäraste pizza
Fira internationella pizzadagen den 1 januari
Fler än två pizzor i sekunden.
Så många pizzor säljs bara via en enda hemleveranstjänst under nyårsdagen. Men vilken är populärast? Här är hela topplistan – samt massor med tips och recept för att fira internationella pizzadagen.
Dagen efter nyårsfesten vaknar många med samma symtom: illamående, trötthet, ömmande kropp, huvudvärk – och ett extremt pizzasug.
Att beställa pizza efter nyårsfesten har därför blivit så pass populärt att dagen fått namnet Internationella pizzadagen.
– Pizzans framgång bygger på igenkänning och tröst. Det kan man behöva dagen efter, har måltidshistorikern och matforskaren Richard Tellström tidigare förklarat för Aftonbladet.
Han säger att det finns bra förklaringar till att vi väljer pizza dagen efter fest. Pizza är lättillgängligt och innehåller samtliga grundsmaker – sött, salt, surt, beskt och umami. Det är ovanligt att maträtter har så pass kompletta grundsmaker.
– Det här är grundsmakernas måltid och det grova smakackordet. Det handlar inte om något finlir, jag tror det är det som gör att pizzan är väldigt populär, säger Richard Tellström.
Internationella pizzadagen
Och det är faktiskt så att nyårsdagen är den dag på året då vi äter som allra mest pizza i Sverige. Bara via hemleveranstjänsten Foodora säljer restaurangerna mer än två pizzor i sekunden.
Men vissa pizzor är klart populärare än andra. Utifrån de beställningar som har gjorts på Foodora under året 2021 har företaget listat de pizzasorter som är våra mesta favoriter.
Topp 5 pizzasorter i Sverige 2021
- Kebabpizza
- Vesuvio
- Hawaii
- Capricciosa
- Margherita
Frågan är varför vi älskar kebabpizzan så mycket? Här svarar Jiray Seropian, känd under instagramkontot @kebabspotting på var den bästa kebaben finns i Sverige – och vad som måste finnas på för att det ska bli en riktigt bra kebabpizza.
– Lök, tomat och något med hetta måste finnas med. Ett bröd som är tjockt nog att hålla ihop utan att bli degigt och eventuellt lite mild viltlöksås. Kyckling, nöt och fläsk är gott men för mig är det klassisk kebab på lamm som är favoriten, säger han.
Kebabpizza – enkelt recept på favoritpizzan
Tomatsås till pizza
Populäraste kebabsåsen i Sverige
ARTIKLAR
Det här är svenskarnas favoritkebab
- Vitlökssås (47 procent)
- Blandad sås, mild + stark (33 procent)
- Mild sås (28 procent)
Vilken är världens största pizza?
Enligt Guinness rekordbok sattes världsrekordet i världens största pizza i december 1990 i Norwood Hypermarket i Sydafrika. Pizzan var 37.4 meter i diameter och vägde 12.19 ton.
Rekordet på längsta pizzan sattes istället i Italien 2016. Då gick hundra italienska kockar ihop och gjorde en 1 853,88 meter lång pizza – med 2000 kilo mozzarella.
En av Sveriges största pizzor åt däremot Aftonbladets Mauri Hermundsson 2018. Kolla in klippet nedan!
Då äter vi allra mest pizza:
- Efter nyårsdagen följer annandag jul, midsommardagen och första maj som de största pizzadagarna.
- Söndagar är den absolut största pizzadagen.
- Coca cola är den populäraste drycken, Coca cola zero är näst populärast och Fanta kommer på tredje plats. Trocadero har under 2019 lyckats ta sig in på topp-tio-listan bland de mest populära dryckerna.
Fem andra recept på pizza
Här har vi samlat fem andra grymma recept på pizza – kanske hittar du en ny favorit!
Libapizza med aubergine
Stekt aubergine och salladsost är supergott på pizza. Här görs den på köpt libabröd – både bekvämt och enkelt.
Recept ur boken ”Pita, piroger, pizza & andra matiga bröd” av Kristina Eriksson.
Deep pan pizza med västerbottensost
Pan pizza med krispig botten och luftig kant. Fyll den med skinka och riven västerbottenost. En deep pan pizza är lika matig och god som en paj.
Pizza med salsiccia och mozarella
Pizza med salsiccia och mozarella – använd färsk salsiccia till pizzan genom att ta bort skinnet på korven och smula den över pizzan. Fantastiskt gott tillsammans med mozzarella.
Bruschettapizza
Bruschetta – fräsch förrätt på ett kick
Pizza med zucchini och citron
Du bara måste testa den här urgoda vegetariska pizzan med zucchini och citron.
Genom att lägga på extra mozzarella när pizzan är färdiggräddad blir den extra ostig och god.
Det finrivna citronskalet ger pizzan en aromatisk och fräsch smak, hur smarrigt som helst!
.
Följ Godare på Instagram – klicka här