3D-printat "kött” serveras på restaurang

”En gamechanger”

Av: 

Elisa Amorelli

Så här ser en stek på 3D-pritat kött ut.
Så här ser en stek på 3D-pritat kött ut.

Matnytt

Besökare på ett antal restauranger i Europa kan nu hitta 3D-printade köttbitar, burgare, korv, lammkebab och nötfärs på menyn.

– För mig är det här en gamechanger, säger stjärnkrögaren Ron Blaauw som ska servera köttet, i ett uttalande.

Nu kommer de växtbaserade 3D-printade ”kött-produkterna” till Europa, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Köttet” finns redan på menyn i ungefär 150 restauranger i Israel, men ska nu även lanseras på utvalda restauranger i London, Amsterdam och Berlin.

– Det snurrar fortfarande i mitt huvud över de möjligheter det här köttet skapar för vår meny, säger en av kockarna som kommer att servera köttet på sin restaurang, den nederländska kocken och tv-personligheten Ron Blaauw, i ett uttalande enligt webbsidan RS Fastfood.

Vill nå tusentals restauranger

Målet för det israeliska start up-företaget Redefine Meat som står bakom 3D-köttet är att kunna nå tusentals restauranger i slutet av nästa år. Företaget planerar också att inom de närmaste åren bygga fem fabriker utspridda i Israel, Europa, USA och Asien.

Hamburgare gjorda på 3D-printat kött.
  • Vad består 3D-printat kött av?

Det 3D-printade ”köttet” består av en blandning av soja- och ärtprotein, kikärter, rödbetor, näringsjäst och kokosfett, enligt Reuters.

För att skapa muskeltexturen innehåller det också fett från växterna och naturliga färger som ska efterlikna blod.

Restaurangerna som serverar 3D-printat kött

Är du sugen på att testa 3D-köttet? Då kan du ta tig till Marco Pierre White’s steak house i Storbritannien. Det serveras också på kändiskocken Ron Blaauws Michelin-restaurang Ron gastrobar i Nederländerna, och på Michelin-restaurangen Facil i Berlin.

– För mig är det här en gamechanger. Nu kan vi servera våra gäster en variation av högkvalitativt kött som råkar vara gjort av plantbaserade ingredienser, säger Ron Blaauws.

Även kocken Joachim Gerner som jobbar vid Facil i Berlin, instämmer.

– Vi är mitt i en storm, en revolution av köttindustrin. Och revolutionen börjar nu, säger han.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

En 3D-printad köttbit.
Publisert:

LÄS VIDARE

Glöggnyheter 2021 – nu är de här

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Mat

Kött

Pasta

Hamburgare

MER OM GODARE

Årets kock har skapat Årets rätt

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Därför är viltkött så klimatsmart

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Vad vill du tugga på 2022?

Upptäck Stocholms vinbarer

10 goda pastarecept du kan laga

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 smarta presenter alla studenter vill ha

Så blir laxen smartare mat

Här finns världens godaste mat

Så klimatsmart jobbar Sveriges största krogkoncern

Spännande nyheter på veganhyllan

Nära hälften vill inte längre handla i butik

Två svenska barer på listan över världens bästa

Vinnarens bästa baktips

Svenskar äter dubbelt så mycket grönsaker

Larmet: Risk för brist på oxfilé till nyårsfirandet

Här är kändisen som flest vill ha till julbordet

Rusning efter ansjovis: "Folk har hamstrat"