Sofia Wood: Överlev vinterdeppen med rätt mat
Recept som piggar upp i mörkret
Uppdaterad:
Influencern Sofia Wood hatade vintern.
Nu har hon skrivit kokboken ”Vinter hos Wood” – och helt ändrat uppfattning.
– Jag har insett att det kan bli en jättehärlig period och det finns massor att se fram emot, säger hon.
Tänk dig en regnig tisdag i slutet av november. Allt är grått, stökigt och det berömda livspusslet känns som uppförsbacke redan från morgonen. Du står på tunnelbanan och svetten rinner längs ryggen, en kvart senare fryser du nästan ihjäl vid busshållplatsen.
– Och det enda du tänker på är att du måste skynda dig hem för att hinna laga mat, säger författaren och influencern Sofia Wood.
Det är för alla som känner igen sig i just de här dagarna som hon skrivit sin nya kokbok ”Vinter hos Wood”. Där vill hon lyfta fram det som faktiskt är mysigt och härligt med vintern. Sådant som gör att man ändå tycker att de här dagarna är väl spenderade dagar.
– För är det någon gång man behöver riktigt god mat för att orka med, så är det just då, säger hon.
”Ge måltiderna extra omtanke”
För att få till en härlig vintermiddag är hennes främsta tips att ge måltiden lite extra omtanke. Det kan vara något enkelt som att duka lite finare och alltid tända ljus på frukostbordet.
– Eller så kan det vara att ta sig tid att göra egen pasta och långrosta en tomatsås. Eller köpa en lokal pumpa och karamellisera i ugnen. Det är de ganska små sakerna som gör stor skillnad, säger hon.
Höstrecept
Bokens första kapitel handlar om hösten med recept som ska fungera både till vardags och till festligheter som Allhelgona och Halloween.
– Många tänker att höstmat bara är boeuf bourguignon och svamptoast, men det finns så mycket annat gott man kan laga. Har du till exempel testat kronärtskocks-crème brûlée?
Det godaste de ätit – ever
Nästa del fokuserar på jul och nyår. Här handlar det om att sänka ribban och göra enkla rätter som ändå känns lyxiga. Så att man faktiskt har tid att njuta av festerna också.
– Jag serverar samma sak varje nyår. Det är en hummerpasta som är superenkel, men som känns festlig och speciell. Mina gäster brukar alltid säga att det är det godaste de ätit – ever.
För att få till de riktigt vintriga smakerna tipsar Sofia Wood om att använda mycket citrus i matlagningen. Både för att det är otroligt gott men också för att det ger en friskhet och fräschör till tyngre vintermat som rotselleri och potatis.
– Jag gillar också mycket torkade kryddor, och gärna chili och persilja. Och givetvis de klassiska julkryddorna som stjärnanis, kanel och kardemumma.
Du använder mest råvaror som är i säsong, varför är det viktigt?
– För att den som är intresserad av att äta så gott det bara går gör rätt i att försöka laga mat av råvaror som är i säsong. Samma tankesätt gäller den som vill betala rimligt för sin mat. Det är verkligen godare, billigare och smartare på alla vis att äta så.
För att göra det lättare att veta vilka grönsaker man ska satsa på har Wood skrivit ihop en liten fusklapp från Naturskyddsföreningen. Listan är på frukt och grönsaker odlade i Sverige och på friland i Europa som faktiskt är i säsong under vintermånaderna.
– Man kan fota av listan och spara i telefonen eller skriva ned på en lapp och lägga i plånboken. Då blir det lättare att göra de där goda valen, säger Sofia Wood.
Här är fusklappen med grönsaker i säsong höst & vinter
Höst – oktober till december:
Svenska grönsaker: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri.
Europeiska grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat.
Svensk frukt: Äpple.
Europeisk frukt: Apelsin, citron, kiwi.
Vinter – januari till mars :
Svenska grönsaker: Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål.
Europeiska grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat.
Svensk frukt: Äpple
Europeisk frukt: Apelsin, citron, kiwi
Fakta: Sofia Hägglund Wood
Ålder: 36
Yrke: Författare och influencer
Bor: Med man och tre barn i en färgfylld gammal lägenhet i Enskede i Stockholm
Drömmer om: En varmare, ljusare och godare vinter
Aktuell med: Kokboken Vinter med Wood och trendspaningspodcasten ”Billgren och Wood” tillsammans Elsa Billgren.
Hummerpasta
Att servera en lyxig pasta är både avslappnat och superfestligt.
Ostron på tre olika sätt
Ostron med citron, mignonette och tabascogratiné – så vackra, så festliga och som små kallsupar av havet.
Pot de crème med inlagda bär
Pot de crème är barnsligt gott, som len, lyxig vaniljpudding som ändå känns vuxen tack vare de inlagda bären som serveras till.
Citrusbakad harissalax
En rödgyllene rätt som är både festlig och enkel.
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Lyxig hummerpasta
1 h
Ostron på tre sätt
30 min
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Nutellapizza med banan
15 min
Fruktsallad med mangosorbet
CHATT: Chokladens dag – dela med dig av dina bästa tips
Pärlcouscous med aubergine
30 min
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål
1 h
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Ugnsbakad lax med tomatbulgur
35 min
Citrusbakad harissalax
1 h 15 min
Mjölkchokladparfait med kakaonibs
20 min
Matprofilen Frida Lund: Så bryner du smör
Fem kryddors revbenspjäll
Myllymäkis ångade torsk med färsk lök, ägg och örter
1 h
Bao med sesamportabello
45 min
Pot de crème med inlagda bär
1 h 15 min
Burrata, jalapeños, stekt panko, lime och brynt smör
25 min
Refried beans med mangosalsa och fetaost
40 min
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Äggröra med brynt citronsmör
30 min
Fira nyår som Sofia Wood – här är hela hennes meny
Lyxig hummerpasta
1 h
Ostron på tre sätt
30 min
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Nutellapizza med banan
15 min
Fruktsallad med mangosorbet
CHATT: Chokladens dag – dela med dig av dina bästa tips
Pärlcouscous med aubergine
30 min
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål
1 h
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Ugnsbakad lax med tomatbulgur
35 min
Citrusbakad harissalax
1 h 15 min
Mjölkchokladparfait med kakaonibs
20 min
Matprofilen Frida Lund: Så bryner du smör
Fem kryddors revbenspjäll
Myllymäkis ångade torsk med färsk lök, ägg och örter
1 h
Bao med sesamportabello
45 min
Pot de crème med inlagda bär
1 h 15 min
Burrata, jalapeños, stekt panko, lime och brynt smör
25 min
Refried beans med mangosalsa och fetaost
40 min
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Äggröra med brynt citronsmör
30 min