Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Fabian, Sebastian

Aftonbladet är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Nya riktlinjer för barns skärmtid

Publicerad 2024-09-02

Folkhälsomyndigheten har presenterat nya riktlinjer för barns skärmtid.

Här är alla rekommendationer – ålder för ålder.

– Läs en saga eller sjung en sång, säger utredaren Helena Frielingsdorf.

Nya rådet: Så mycket ska du använda mobilen
Nya rådet: Så mycket ska du använda mobilen
1:05

Under måndagen höll socialminister Jakob Forssmed (KD) pressträff med Folkhälsomyndigheten. Efter över ett år av utredning presenterades nya riktlinjer för hur barn och ungas medieanvändning bör se ut.

– Telefoner tränger in i våra och våra barns liv. Barn i ålder 13-16 tillbringar sex och en halv timme på telefoner per dag, inleder Jakob Forssmed pressträffen med att säga.

– De senaste åren har vi sett oroande förändringar i barns hälsoutveckling. Stillasittande som ökar. Barn och unga sover färre timmar på natten med sämre kvalitet. Vi ser en ökad psykisk ohälsa, omfattande ensamhet bland barn och unga, fortsätter han.

Han menar att det stora telefonanvändandet riskerar att leda till ”klinisk sömnbrist”, psykisk och fysisk ohälsa. Dessutom understryker han hur regeringen sedan tidigare beslutat att hela skoldagen ska vara helt mobilfri.

Nu presenterar Folkhälsomyndigheten de åldersanpassade rekommendationer för barn och unga med skärmtid de kommit fram till.

Rekommendationerna är följande:

  • Barn under två år bör inte ha skärm alls om möjligt.
  • Barn i ålder 2–5 ska ha max en timme skärmtid per dygn.
  • Barn 6–12 år max 1–2 timmar.
  • Barn 13–18 år max 2–3 timmar.
Barn mellan sex till tolv år rekommenderas ha max två timmars skärmtid per dag. Arkivbild.

”Läs en saga eller sjung en sång”

Dessutom rekommenderar man att skärmar inte ska användas innan läggdags och att mobiler och andra enheter lämnas utanför sovrummet under natten.

FHM tipsar om vad man kan göra för barnen istället för skärmar vid läggdags:

– För små barn kan det ju till exempel vara att läsa en saga eller sjunga en sång, säger utredaren Helena Frielingsdorf.

Jakob Forssmed säger också under pressträffen att man kommer uppmana de stora techbolagen att ändra sina produkter.

– Det är uppenbart att de stora techbolagen behöver ta ett större ansvar för att säkra att deras produkter inte är hälsoskadliga, säger han.

I maj 2023 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att presentera riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärmar och sociala medier. I april i år skyndade regeringen på FHM:s arbete. Man ansåg att utvecklingen var ”alarmerande”.

I november 2023 kom Världshälsoorganisationen (WHO) och Barnläkarföreningen med sina riktlinjer om hur mycket skärmtid yngre barn bör ha. Rekommendationerna är att barn mellan 0-2 år inte borde ha några skärmar alls och barn i åldersspannet 2-5 år endast borde ha en timme om dagen.

I sina riktlinjer hänvisar de till Folkhälsomyndighetens forskning som visar att användning av digitala medier kan kopplas till psykisk ohälsa. Dessutom menar man att vissa grupper är mer sköra än andra, bland annat de med ADHD.

Barnläkarföreningens riktlinjer har dock kritiserats av andra forskare. En forskargrupp på Lunds Universitet presenterade i en rapport att riktlinjerna är orealistiska och försvårar vardagen för småbarnsföräldrar.

– Jag vill också hävda att föräldrar inte lämnar sina barn ensamma med en skärm timme efter timme, vilket man nästan kan tro med tanke på alarmismen. Följer man råden om totalt undvikande skulle det innebära att dagens unga blir den första generationen sedan 50-talet som växer upp helt och hållet utan skärmar, har Helena Sandberg, som jobbat med rapporten, tidigare sagt till SVT.

Arkivbild.