Annons

Lär dig känna igen din smärta – här är viktiga skillnaderna

Muskelsmärta, ont i leder eller smärta från en skada.

Hur ska man egentligen veta skillnaden?

Här får du reda på allt du behöver om smärta – och hur du får den bästa hjälpen. 

Smärta är en obehaglig känsla och fungerar ofta som en varningssignal som talar om att något är fel i kroppen. Smärtan kan ta sig olika uttryck och bero på många olika saker, men ofta beror det på en inflammation i leder, ledband eller muskler.

Här ska vi titta närmare på tre olika typer av smärta och hur du kan påskynda läkningsprocessen och bli kvitt den värsta värken.

■ Muskelsmärta

En skadad muskel kan leda till en inflammation, som i sin tur orsakar smärta och svullnad.

Muskelsmärta kan vara så lindrig att du knappt märker den – eller så kraftig att du nästan inte alls kan använda muskeln. Oftast blir du bättre på några dagar.

Du kan få smärta i musklerna av överansträngning eller en mindre skada. En annan vanlig orsak till muskelvärk är stress. När du känner dig spänd och stressad producerar kroppen hormoner som får musklerna att dras samman, vilket gör dig känsligare för smärta. Om musklerna i hela kroppen värker kan det bero på en infektion, som exempelvis en vanlig förkylning.

EXTERN LÄNK:

  Hitta ditt närmaste apotek här!

■ Ledsmärta

De rörelser vi gör varje dag innebär att lederna konstant utsätts för tryck och påfrestningar. Det kan göra att vi får ont i lederna. Ledsmärta kan också bero på skador och tillstånd som leder till kronisk värk, som oftast påverkar knän, höfter och de små lederna i händerna.

De leder vi oftast får ont i är fingrar, knän, höfter, vrister och axlar. Knälederna är särskilt känsliga eftersom de bär upp hela vår kroppsvikt och påfrestas extra så fort vi springer eller hoppar.

Ledsmärta kan påverka dig på många sätt, beroende på var du upplever den. Du kan till exempel få svårt att promenera, lyfta saker eller resa dig upp.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om inflammation och olika symptom här

■ Smärta från skador

Skadar vi oss kan vi såklart också få ont. En skada kan vara allt från lindrig till väldigt allvarlig, och vara kortvarig eller ihållande. Symptomen ser olika ut beroende på vilken skada det är men vanliga symptom är smärta, svullnad, blåmärken och oförmåga att röra sig fritt.

Ofta får vi skador när vi halkar, faller eller lyfter. Det är också vanligt att skada sig i samband med idrott. Då handlar det ofta om knäskador, skada på hälsenan, stukningar, vrickningar och sträckningar samt axelskador.

Lindra din smärta

Ett effektiv sätt att lindra din smärta är att använda en antiinflammatorisk gel, såsom Voltaren Gel, som stryks på det onda området.

Voltaren Gel har en trippelverkande effekt. Den lindrar smärta och dämpar svullnaden.

Till skillnad från kylgeler och värmedynor som bara kyler eller värmer huden minskar den också inflammationen. Detta är särskilt viktigt när det gäller behandling av led-, rygg-, nack- eller muskelsmärta, eftersom en av de bakomliggande orsakerna till dessa typer av smärta ofta är inflammation.

Genom att stödja din kropps naturliga läkningsprocess hjälper Voltaren Gel dig att komma tillbaka till rörelse snabbare.

Voltaren Gel är ett bra alternativ till smärtlindrande tabletter vid till exempel muskel- och ledvärk. Fördelen är att den appliceras direkt på det område som gör ont. Om du redan tar många tabletter kan det vara ett alternativ. Voltaren Gel har också färre biverkningar inuti kroppen jämfört med tabletter.

Gelen är en kombination av kräm (emulsion) och gel som gör det lättare för den aktiva substansen (diklofenak) att tränga igenom huden.

Voltaren Gel kan användas vid muskelsmärta i till exempel nacke, axlar och rygg, eller vid sträckningar, vrickningar, ledsmärta, idrottsskador och smärta i mjukvävnader (till exempel tennisarmbåge).

Nu finns Voltaren Gel 11,6 mg/g med enkel appliceringskork – så att du kan smörja ditt onda område utan att kladda ner dina händer.

Voltaren Gel  23,2 mg/g är dubbelkoncenterad jamfört med 11,6 mg/g för endast två appliceringar om dagen, en på morgonen och en på kvällen. Den ger smärtlindring i upp till 12 timmar.

EXTERN LÄNK:

Har du ont? Köp Voltaren direkt här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln