Annons

Ny förälder? Fyra saker att göra direkt

Äta, sova, byta blöjor brukar vara den heliga treenigheten som upptar första tiden hemma med bebis. Här kommer därför en lista på fyra saker du bör tänka på när du kommer hem från BB.

Familjen har blivit större och det har livet också. När du kommer hem från BB vill du kanske helst av allt bara stanna i den där omtalade bebisbubblan. Men ofta blandas glädjen med oro för allt mellan himmel och jord – varför har bebisen magknip, samsova eller inte, äter hen för lite? Som förälder är det normalt att oroa sig över sitt barn, men det finns några saker som du kan göra direkt så att du ger ditt barn en bra start i livet, slipper oro och kan njuta av bubblan lite längre.

1. BVC – regelbundet stöd och vård

När du kommer hem från BB blir du kontaktad av den BVC-mottagning du valt. I vissa regioner är det du själv som kontaktar din BVC. Har du inte valt mottagning erbjuds du besök hos den som ligger närmast ditt hem. Inom några veckor kommer du att få ett hembesök av en sköterska där barnet vägs och mäts. Du får också information om vilket stöd du kan få hos BVC under barnets första 6 år.

2. Barnförsäkring – så fort som möjligt

Många tror att gravidförsäkringen automatiskt övergår i en barnförsäkring men så är det inte. Det är däremot bra att skaffa en barnförsäkring så fort som möjligt, eftersom den inte täcker sådant som uppstår innan den tecknas. Helst så snart ni kommit hem från BB, eller annan vårdinrättning.

Barnförsäkringen kan göra stor skillnad ekonomiskt om ditt barn skulle bli allvarligt sjuk eller råka ut för en olycka, exempelvis om barnet diagnostiseras med diabetes eller bryter ett ben på fotbollsträningen. Det är ett viktigt komplement till samhällets stödfunktioner. 

Trygg-Hansas barnförsäkring ger en ekonomisk trygghet för hela familjen. Men också för barnet senare i livet om det råkar ut för något och därför inte kan arbeta i vuxen ålder. 

3. Föräldrapenning – gemensamma dagar innan 1 år

Försäkringskassan är platsen där du ansöker om både föräldrapenning och VAB (vård av barn). Föräldraförsäkringen är väldigt flexibel, och det är bra att sätta sig in i den tidigt. 

De första tio dagarna då ni kommit hem kan båda föräldrarna ansöka tillsammans, då ansöker man om VAB.

Föräldrapenningen räcker olika länge beroende på hur ni väljer att dela upp dagarna mellan er. Under det första året kan ni också utnyttja de gemensamma dubbeldagarna, då båda föräldrarna kan vara lediga tillsammans under totalt 30 dagar

4. Information – vänd dig inte till google

Ett bra tips är att inte googla för mycket, utan istället vända dig till professionella informationskällor. Du som har en barnförsäkring hos Trygg-Hansa har tillgång till Familjehjälpen. Här finns experter på samhällets stödfunktioner och du kan få vägledning om vilket stöd och ersättningar du har rätt till. Till exempel vart du ska vända dig om du inte tycker att du får rätt hjälp från vården efter förlossningen, om du undrar över föräldrapenning eller över vilka rättigheter du har gentemot din arbetsgivare.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln