Annons

Gravid? 4 saker att fixa på direkten

Efter ett plus på graviditetstestet väcks många roliga funderingar – vad väljer vi för namn, barnvagn, bebiskläder? Det finns dock några saker som är klokt att göra så tidigt som möjligt, för att ge ditt barn bästa möjliga start. Bocka av det här först.

Det är kanske tur att man har ungefär nio långa månader att förbereda sig när man har plussat på stickan. Det är en omställning att få barn, med många tankar och känslor som ska få plats och mycket att planera. Ett generellt råd är att försöka ta det lugnt, men det finns en del saker som faktiskt är viktiga att göra så fort som möjligt när du blivit gravid.

1. Barnmorska – dags att välja mottagning

Det är gratis att besöka en barnmorskemottagning när du är gravid. På 1177 kan du se vilka mottagningar som finns där du bor. Kontakta en mottagning så tidigt som möjligt. Oftast blir du kallad till ett första möte relativt tidigt i graviditeten. Hos din barnmorska (MVC) får du bland annat information om hur din hälsa påverkas när du är gravid, livsstilsfrågor och hur vården kan stötta dig. Den som önskar kan också få information om fosterdiagnostik. 

2. Teckna gravidförsäkring – enklaste sättet att mildra oro

En gravidförsäkring ger ett skydd som du inte kan få genom någon annan försäkring. Det är klokt att skaffa gravidförsäkringen så tidigt som möjligt, gärna innan första ultraljudet, eftersom saker som har visat symtom innan du tecknat försäkringen inte täcks av den.

Trygg-Hansa är det försäkringsbolag som har längst erfarenhet av gravidförsäkringar i Sverige. De erbjuder en gratis försäkring som kan ses som ett grundskydd, men rekommendationen är att välja den mer omfattande varianten – det är nämligen stor skillnad på innehållet.

För en engångskostnad på 1250 kronor, som en gravidförsäkring kostar, kan du bland annat få ersättning om ditt barn får en skada vid en för tidig födsel eller vid förlossningen. Ingen annan försäkring kan ge detta skydd. Du kan också få ersättning om du eller ditt barn behöver ligga på sjukhus eller om du som är gravid drabbas av någon komplikation. Ett ekonomiskt tillskott kan vara skönt i en sådan situation. Det tar bara någon minut att ansöka på Trygg-Hansas hemsida.

3. Charkbricka ikväll? – Mat att äta och inte äta

Att inte dricka alkohol när du är gravid känns kanske självklart, men hur är det nu igen med ostar? Fisk från Östersjön? Och visst var det någonting med charkprodukter som inte är optimalt? Naturligtvis är det helt upp till dig att välja hur du ska leva när du är gravid, men hos Livsmedelsverket finns råd baserat på aktuell forskning i ämnet. Där får du tips på mat du bör undvika men även mat som är bra att äta när du är gravid och hur du får i dig rätt näringsämnen.

4. Familjens ekonomi – Hej Försäkringskassan

Hos Försäkringskassan kommer du att ansöka om föräldrapenning och även VAB om ditt barn blir sjuk. Här delar även du och din partner upp dagarna mellan er, och de räcker olika länge beroende på hur ni väljer att fördela dem. Det är en god idé att sätta sig in i hur det fungerar redan nu. Du kommer att få ett intyg om graviditet av din barnmorska. Intyget skickar du till Försäkringskassan, som ger dig besked om din kommande föräldrapenning.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln