Nu får föräldrar mer tid med sitt nyfödda barn

Regeringen och SD: Vi fördubblar antalet dagar föräldrarna kan ta ut samtidigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-14

Nu tar vi nästa steg för att ge fler föräldrar mer tid med sina nyfödda barn och fördubblar antalet dubbeldagar från 30 till 60. Samtidigt vill vi förlänga tiden för uttag till det att barnet blir 15 månader från dagens ett år, skriver partiledarna för M, KD, L och SD.

DEBATT. Föräldraförsäkringen är en nationell stolthet som ger svenska barn och föräldrar en unik möjlighet till anknytning.

Regeringen och Sverigedemokraterna kommer nu ta nästa steg för att ge fler föräldrar mer tid med sina nyfödda barn genom att fördubbla antalet dubbeldagar – dagar som båda föräldrar kan ta ut samtidigt.

Genom fler dubbeldagar ges familjer större frihet att själva lösa sitt livspussel.

Sverige har varit en pionjärnation för en generös föräldraförsäkring som gör det möjligt för barn och föräldrar att få en god start på familjelivet.

Vi har kommit långt, men fortfarande år 2022 stod kvinnor för 70 procent av alla uttagna föräldrapenningdagar.

Dubbeldagarna används i varierad grad och för en del familjer är de avgörande för välmående och för att få livspusslet att gå ihop. Samtidigt möjliggör det också för båda föräldrarna att landa i en ny situation, och tidigt ta gemensamt ansvar för omsorgen av barnet.

Det har också visat sig att dubbeldagarna bidrar till en ökad jämlik närvaro av båda föräldrarna i hemmet.

Kvinnor är i avsevärt högre grad sjukskrivna än män, särskilt efter det andra barnet. Och en flexibel föräldraförsäkring har i det avseendet visat sig ha goda effekter.

En studie från 2019 visar att dubbeldagarna har positiva effekter på mammornas hälsa. Bland annat minskade risken för att besöka sjukhus eller specialist för vård av förlossningskomplikationer, liksom förskrivning av ångestdämpande läkemedel.

Även många barn och unga lider i dag av ohälsa och otrygghet. En flexibel föräldraförsäkring med möjlighet för små barn att få mer tid med båda sina föräldrar bidrar här till en tryggare uppväxt.

Därtill har föräldrar som använder dubbeldagar ett mer jämställt uttag av föräldrapenning. Dubbeldagarna innebär att män tidigarelägger sitt uttag av föräldrapenning och därmed blir fördelningen när barnet är litet mer jämställd.

Pappor som vanligtvis inte tar ut någon föräldrapenning har tack vare dubbeldagarna börjat göra det. Det gäller exempelvis pappor med lägre inkomster, lägre utbildning, utrikes bakgrund eller pappor som lever i en samkönad relation.

Dubbeldagarna har alltså visat sig vara en framgångsrik väg för att öka jämställdheten, ge barn större tillgång till båda föräldrarna och samtidigt respektera valfriheten inom varje familj.

Nu vill de fyra samarbetspartierna ta nästa steg på vägen mot större valfrihet och ett jämställt föräldraskap genom att fördubbla antalet dubbeldagar från 30 till 60. Samtidigt vill vi förlänga tiden för uttag till det att barnet blir 15 månader från dagens ett år.

På så sätt vill regeringen ta ansvar för att utveckla Sveriges generösa föräldraförsäkring och göra den till ett verktyg för att båda föräldrar ska få en tidig och nära kontakt med barnet.

Familjer använder i dag dubbeldagar olika mycket om vi ser till den faktiska statistiken. Det är självklart rimligt att uttaget är olika då barn och föräldrar kan ha olika behov eller önskemål om hur familjelivet bör organiseras.

Oavsett hur enskilda familjer väljer att organisera familjelivet har dock de goda effekterna av dubbeldagar visat sig vara stora.

Dubbeldagar ökar valfriheten för barnfamiljerna och har positiva effekter i form av ökad jämställdhet och ett tidigt, gemensamt ansvar för barnet. Att vara hemma samtidigt, särskilt direkt efter födseln, ger förutsättningar för föräldraskap på mer jämlika och jämställda villkor.

Ingenting är viktigare än våra barns uppväxt. Nu ser vi till att fler föräldrar får möjlighet att vara med i början av den resan.


Ulf Kristersson, statsminister (M)
Ebba Busch, energi- och näringsminister (KD)
Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister (L)
Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.