Det finns annat att tänka på än romarriket

Så många historiepoddar, så lite tid

Historiepoddarna är många, ämnena de behandlar också. Här Stonehenge, som bland annat diskuteras i podden ”The ancients”.

Hur ofta tänker män på romarriket egentligen? Om man lyssnar på kanalen History hits podcast ”The ancients” lär svaret på frågan bli: Inte tillräckligt ofta. Eller: Det finns ju faktiskt andra forntida samhällen också.

I podden bjuder historikern Tristan Hughes in experter som får prata om alltifrån Stonehenge till den antika staden Tyros i nuvarande Libanon. Jämfört med en spexig historiepodd som ”The rest is history” är samtalen torrare, med undantag för när den riviga professorn Mary Beard går loss på sitt specialämne ”romerska kejsare”. Det jag får lära mig är saker jag inte hade någon aning om att jag ville veta. I avsnittet om ”ismannen” Ötzi nördar ”The ancients” ner sig i glaciärarkeologi, ett ämne som snabbt växer i betydelse i takt med att klimatförändringarna smälter snön på världens bergstoppar.


”The ancients” blev min inkörsport till historiekanalens andra poddar, som ”Gone medieval” om medeltiden och ”Betwixt the sheets” om sex och skandaler. Hur såg egentligen Mozarts, Shakespeares och de skotska kungarnas sexliv ut? Ibland är den fnissiga stämningen tröttsam, men de tillspetsade ämnena säger samtidigt en hel del om vardagsliv och samhälleliga tabun. Varför åtalades exempelvis en kvinna för ”häxeri” så sent som 1944 i Storbritannien? Särskilt spännande är avsnittet om polari, ett hemligt språk bland homosexuella män, som lingvisten Paul Baker skrivit en hel bok om.

Bredast av historiepoddarna är tv-profilen Dan Snows program (”Dan Snow’s History hit”) där han tacklar smått uttjatade ämnen som krig, Napoleon och (såklart) romarriket. Tack och lov gör han det med en befriande dos brittisk syrlighet. I ett av de senaste avsnitten gästas han av komikern David Mitchell, som under pandemin började tänka orimligt mycket på vikingar vilket ledde till att han skrev en bok om engelska monarker (?). Vid ett tillfälle liknar han vikingarna vid komikern Peter Sellers, som sägs ha haft ett explosivt humör privat:

”Båda är ju bra – så länge du slipper träffa dem”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.