Kulturarven bombas till grus i Gaza och Ukraina

Upprop: Förstörelsen måste upphöra – fred byggs i dialog med det förflutna

Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer, Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund och Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening, fördömer den pågående förstörelsen av den kulturella infrastrukturen i Gaza och Ukraina. I bakgrunden ruinen av Yassin-moskén, som förstördes av israeliska bomber den 9 oktober.

I skuggan av det fasansfulla som pågår i Ukraina och Gaza, och det mänskliga lidandet som kommer därav, pågår en annan förödelse – en systematisk förstörelse av kulturarv. Att kulturell infrastruktur blir måltavlor i krig är inte bara skamligt och rättsvidrigt, utan också helt förödande för kulturen och människors identitet.

Den israeliska arméns massiva bombningar av Gaza har ödelagt stora bostadsområden, men även bibliotek, arkiv och museer har bombats sönder.

I en preliminär sammanställning från slutet av januari uppskattas det att nio bibliotek i Gaza helt har förstörts, däribland Diana Tamari Sabbagh-biblioteket som hade tiotusentals böcker i sina samlingar. Även Omarimoskén, byggd på 600-talet, och dess bibliotek har förstörts. I moskéns samlingar fanns manuskript från 1300-talet.

I Ukraina rapporterade man redan förra sommaren att över 600 bibliotek har förstörts av Ryssland sedan krigets början 2022. Bland dessa finns Donetsks barnlitteraturbibliotek och ungdomsbiblioteket i Tjernihiv. Det har också rapporterats att ryska trupper har beslagtagit och förstört ukrainsk litteratur i de ockuperade områdena.

Att ödelägga bibliotek, arkiv och museum är ett sätt att skada det levande ekosystem som varje språk och varje kultur behöver för att blomstra

Men det är inte enbart bibliotek som förstörs. En rad museer i Gaza, några med arkeologiska föremål mer än 6 000 år gamla, har också förstörts i kriget. Gazas stadsarkiv, där de senaste 150 åren av Gazas historia hade arkiverats, ligger i ruiner på grund av den israeliska armén direkta bombardemang och den efterföljande eldsvådan. I Ukraina har över 90 museer och gallerier förstörts; mer än 28 teatrar och konsertsalar har ödelagts.

Sveriges Museer, Svensk biblioteksförening och Författarförbundet fördömer förstörandet av den kulturella infrastrukturen i Gaza och Ukraina. Det är ett direkt angrepp på palestiniers och ukrainares kulturella rättigheter. Att ödelägga bibliotek, arkiv och museum är ett sätt att skada det levande ekosystem som varje språk och varje kultur behöver för att blomstra.

 

Den palestinske poeten Mosa Abu Toha delade för några dagar sedan ett kort videoklipp på honom och några andra män som gräver undan resterna efter ett bombat hus. Det är dammigt och grått. Först ser det ut att vara bara cement, armeringsjärn, grus. Men sedan hittar de någonting annat. Under rasmassorna ligger det böcker. De börjar gräva fram dem, men stannar vid ett tillfälle upp. Bland böckerna finns Abu Tohas egen bok ”Things You May Find Hidden in My Ear”, begravd av bomber.

Kriget, och förstörandet av kulturarvet i Gaza och Ukraina måste upphöra och den framtida freden måste byggas i dialog med det förflutna. Den som vill ha jämställda relationer mellan folk och nationer i fred tjänar på att allas kulturarv finns kvar. Det är ett världsarv som vi alla har ansvar för.

 

Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer

Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Café Bambino: När Ebba von Sydow tog Paris Hilton till Sverige

Följ ämnen
Gaza

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.