Norstedts ska säljas igen

Bokförlaget Norstedts är till salu.

I går meddelade Kooperativa förbundet att man vill sälja allt som inte har med mat att göra – och då åker Norstedts, tidningen VI, samt bokhandelsjättarna Bokus och Akademibokhandeln ut.

Pris: Upp till 15 miljarder kronor.

Norstedts brukar byta ägare en gång per decennium och det är en stor händelse varje gång.

När Norstedts var till salu 1990 lade Jan Guillou ett bud tillsammans med ekonomen Carl Hamilton (som lustigt nog heter samma sak som Guillous agent). Guillou förklarade för Expressen: ”Jag är Sveriges framgångsrikaste författare genom tiderna”. Han tyckte det var dags att få en plats i styrelsen.

Ingen verkade sakna de gamla ägarna Lindholm och Esselte: ”De är lindrigt sagt skumma kapitalister”, sa författaren Anders Ehnmark till samma tidning.

Norstedts såldes till Liber, som två år senare köptes av holländarna Wolters Kluwer. När KF tog över 1997 var Guillou nöjd att ett ”folkrörelseföretag” blev ägare. Men inte nöjdare än att han snart gick vidare och startade sitt eget Piratförlag.

Att en författare, eller en grupp författare lägger ett bud på landets näst största förlag känns som ett eko från en gammal saga.

Det här var också på den tiden då det betraktades som fullkomligt uteslutet att Bonniers skulle köpa Norstedts på grund av de konkurrensregler som då styrde den svenska näringslivspolitiken.

Det var som sagt länge sedan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln