Ica kan hjälpa fattiga utan att blanda in oss

Då kan julen bli ”lite speciell” även för handlarna

Björn Kjellman som Ica-Stig.

Förra veckans reklamfilm från Ica var något av en provokation. Där lade Björn Kjellmans Ica-Stig huvudet på sned och sa ”Den här julen är lite speciell”. Han fortsatte med att det i Sverige finns 196 000 barn som lever i fattigdom, och ”nu måste vi hjälpas åt” att trots dyrtiderna ge dessa barn en jul. När vi köper vissa varor – här pekade Ica-Stig på en särskild märkning man som kund skulle leta upp – kommer en slant att gå även till Rädda barnen, Röda korset och Majblomman, som stöd i arbetet mot svensk barnfattigdom.

Det är aldrig fel att samla in pengar till barn som verkligen behöver det men jag höjde på ögonbrynen. Samma vecka som Ica-Stig bad oss kunder välja med hjärtat meddelade Matpriskollen att priserna, efter att ha legat stilla ett tag, började stiga igen i oktober – och i november var Ica den kedja som höjde mest. För årets tredje kvartal visade Ica ett rörelseresultat på nästan två miljarder kronor. Det blev inte snyggare av att tre Ica-handlare i samma vecka dömdes till fängelse för insiderbrott, åtalade för att tjänat miljoner på olaglig aktiehandel. Och så klipp till i dag, när Aftonbladets kartläggning visar hur de Ica-handlare som 2022 omsatte över 100 miljoner kronor delat ut 2,7 miljarder kronor till sina ägare, med plan på att dela ut ytterligare 1,6 miljarder. Deras jul blir månne också lite speciell.

 

Varje gång medierna skriver om Icas stora vinster svarar de med samma visa: det finns faktiskt många små butiker där ute som kämpar hårt med marginalerna, med butiksdöden flåsande i hasorna. Men det förtar inte det faktum att det också finns gott om stora butiker som – i en tid när matpriserna på knappt två år stigit med 26,8 procent – gör många goda miljoner i vinst.

Men nu ska ”vi” alltså hjälpas åt? Vill Ica hjälpa fattiga barn till en riktig jul kan de göra det utan att blanda in oss kunder – en del av dem föräldrar till några av de där 196 000 fattiga barnen – som redan betalar dyrt för maten. De behöver inte ens blanda in de Ica-ägare som kämpar med marginalerna. Ge bara en skärv av de där vinstmiljonerna och jag lovar, givandets glädje kommer på köpet. God jul!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln