Om två år kommer vi alla att snacka wrestling

”Love is blind” visar att Netflix är stora nog för lägerelds-tv

Wrestling – så kan det se ut. Bild från gala i Stockholm 2015.

Sergio och Amanda väntar barn – och Sergio har dessutom redan ett barn han inte visste om! Men Lucas bangade vid altaret och Christoffer är en polariserande figur.

Det här är inga nyheter för alla som har sett svenska ”Love is blind” men faktum är att även jag vet det, utan att ha sett en sekund av serien. För så funkar så kallad lägerelds-tv: det blir så mycket snack om den – i fikarum, på raster, i sociala medier och till sist på kultursidor – att man liksom genom osmos snappar upp det (det hjälper förstås att jobba på en tidning). Och ”Love is blind” är utan tvekan vinterns stora tv-snackis.

 

Vanligtvis är det SVT och TV4 som kan nå ut på det här sättet, då det är kanaler alla har, men ”Love is blind” visades på Netflix. Det visar att även om streamingmarknaden ännu är i rörelse så befäster Netflix sin topposition –  det är den betaltjänst flest svenskar föredrar och i december förra året började plattformen för första gången redovisa tittarsiffror, vilket tyder på självförtroende. Netflix var tidigt ute och har blivit ett lite slött förstahandsval bland streamingtjänsterna, jag kan tänka mig att många resonerar ungefär som med banker: visst, man kan byta och den som gör det får antagligen vässade tjänster och villkor – men orka, liksom.

Det är en institution inom amerikansk tv-underhållning som under 31 år har sänts live i tv varje vecka

Hittills har Netflix dock haft en stor lucka i sitt utbud: de visar ingen sport. Sport, särskilt live, kan verkligen kan få lägerelden att flamma upp. De har doppat tån i genren via dokumentärer som till exempel ”Sunderland ’til I die”, ”Beckham” och ”Formula 1 – drive to survive” (en ny säsong kommer på lördag). Men livesport som är svindyrt – fråga bara Viaplay – har man hållt sig ifrån. Fram till nu. Nu i mars ska plattformen livesända tennis, ”The Netflix slam”. Och för några veckor sen slöt företaget ett avtal värt svindlande fem miljarder dollar med WWE, för ensamrätten på ”WWE Raw”.

 

WWE står för World wrestling entertainment och ”Raw” är USA:s största wrestlingshow. Det är en institution inom amerikansk tv-underhållning som under 31 år har sänts live i tv varje vecka, och inte bara i USA utan också i delar av Europa, Mellanöstern, Asien och Latinamerika. WWE har också en kontroversiell historia – bara veckor efter den stora dealen med Netflix tvingades WWE:s grundare Vince McMahon avgå efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Från och med januari nästa år kommer ”Raw” bara att kunna ses på Netflix. Till att börja med inte i EU men showen kommer att rullas ut i fler zoner eftersom. Jag blir inte förvånad om jag om två år kan nämna namnet på minst två amerikanska wrestlers – utan att ha sett en sekund.

Café Bambino: Poor things, Jennifer Lopez och sex med känslor

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln