Byt ut Darin och Molly mot Daniel Yousefi

”Babel” borde våga låta allt handla om böcker och författare

Darin sjunger i senaste Babel.

Det har tillåtits pågå ett antal år nu, denna förfärligt omotiverade urballning av ”Babel”.

Det är inte intervjuerna med Kjell Westö, Hanna Nordenhök eller Anneli Jordahl jag pratar om utan popmusikens plats i programmet. Problemet är perfekt illustrerat i det senaste programmet.

Där ägnas typ sju minuter åt Darin, just nu på promotionturné för sitt album och sin nya arenaturné. Vi får veta att han skrivit texter bland annat för att hitta sig själv och att det känns positivt just nu. Sen sjunger han (förvisso med mycket vacker röst) och rimmar ”vänder blad” med ”kunde vara” (det funkar talspråkligt). Vi får hela låten textad.

Det är inget fel på just Darin, hans medverkan är varken mer eller mindre omotiverad än Daniel Adams Ray och Molly Sandéns tidigare uppträdanden.

 

Mitt intensiva suckande handlar om att det enda litteraturprogrammet i svensk tv lägger så mycket tid på musik (sju eller tio minuter är en evighet i etern). Och dessutom musik som redan spelas varje dag i alla radiokanaler med artister som intervjuas i otaliga sammanhang och medverkar regelbundet i dussintals andra tv-program.

Så när First Aid Kit är med spelar det ingen roll om de gör ett bra framträdande (det gör de väl alltid?), för det är ändå tid som kunde – borde – ha använts till att i stället prata med Daniel Yousefi, Sorin Masifi eller Axel Lindén, för att nämna några. Ett litteraturprogram hade kunnat lyfta, borde ha lyft, litteratur av Jesper Larsson hellre än en dänga av Dungen.

Det är inte som att folk läser för mycket böcker och behöver omväxling i form av pop man lika gärna kan ta del av via ”Bingolotto” eller ”Renées brygga”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln